Föreningen Barncancerfonden Västra är en ideell förening utan vare sig kommunala eller statliga bidrag. Föreningen som är en av sex regionala barncancerföreningar i Sverige, 1033 medlemsfamiljer med barn som är drabbade av cancer och är helt beroende av insatser och bidrag från privata personer. Rock mot cancer i Hjo som startades 2014 på privat initiativ har efter tre musikfestivaler vuxit till fondens största sponsor. Hjobor och tillresta har varit generösa och hittills har nästan 700.000 kronor samlats in.

Annons

Vid årsmötet var därför Dan Skavhellen och Siewert Anderson inbjudna som hedersgäster och innan förhandlingarna startade, så kallades dessa herrar från Hjo upp till scenen av föreningens ordförande Fredrik Parenius, som berömde och tackade för insatsen med presenter.

Siewert Anderson berättade att en idé han hade haft tidigare, förverkligades 2014. På en kort tid lyckades man engagera tio band och artister som ställde upp för en god sak. Målet sattes vid 10.000 kronor men slogs rejält då det samlades in över 60.000 kronor. Med blodad tand satsade man på en ny festival 2015 och nu skulle man försöka dubbla insamlade pengar. Generösa Hjobor och tillresta turister var den gången så generösa att man fick in ca 218.000 kronor och i fjol uppgick överskottet till nära 403.000 kronor!

Barncancerfonden Västra har nyligen köpt och rustat upp ett hus i Sävedalen. Detta ”Hoppets hus” ligger ca 10 minuters väg från Drottning Silvias barnsjukhus där drabbade familjer kan bo under den oftast långa och svåra behandlingstiden. Man finansierar också en rad event, trivselkvällar, idrottsaktiviteter och annat för att uppmuntra barnen. Sjukhusclowner är en viktig del och man erbjuder också fribiljetter för familjer med drabbade barn till Universeum och Liseberg. Så efter årsmötesförhandlingarna strömmade deltagarna ut för att roa sig på nöjesfältet.

Årets Rock mot Cancer i Hjo går av stapeln den första juli. Tjugo band och flera gästartister ställer upp för en god sak och spelar under de elva timmar festivalen pågår i stadsparken. Gloria Story, Browsing Collection, Börje Bappelsin och The Cadillac Band är några av de som medverkar. Så gör även Billy Burnette från Fleetwood Mac, den Brittiske gitarristen Terry Wayne, Ove Pilebo från Streaplers och Janne Lucas. Ännu fler gästartister är på gång och som tidigare så är det en frivillig entréavgift som tas upp, till förmån för Barncancerfonden Västra.