Charlotte Ingvar-Nilsson har tidigare varit assessor vid Svea hovrätt och har bland annat arbetat som huvudsekreterare i utredningen om översyn av lagen om etnisk diskriminering i arbetslivet samt utredningen om den framtida kommersiella lokalradion.

Hon kommer närmast från tjänsten som enhetschef och departementsråd på Kulturdepartementet. Dessförinnan har hon haft uppdraget som rättschef på Post- och telestyrelsen samt varit chef för advokatfirman Bird & Birds regulatoriska grupp.

Men låt oss backa bandet rejält.

Charlotte är född och uppvuxen på Kobonäs i Tidaholms kommun. Föräldrarna är Sven och Birgitta Ingvar-Nilsson. Sven har gått bort men Birgitta är en mycket vital 85-åring som sitter på hästryggen i stort sett varje dag.

— Jag bodde i Tidaholm fram till dess att jag var klar med min utbildning på Ållebergsgymnasiet. Jag läste ekonomisk språklig linje och gjorde även ett år som utbytesstudent i Ohio i USA.

Jobbade på kibbutz

När Charlotte var klar fick hon sommaren 1976 jobb på Handelsbanken i Stockholm. I april året efter flyttade Charlotte till Östersund där hon hade ett åtagande under ett års tid. Hösten 1978 for hon till Israel för att arbeta på en kibbutz på Golanhöjden.

— På den tiden var det enklaste sättet att komma ut och resa. Europa var inte alls lika öppet då som idag.

Apelsinplockning, mjölka kor och ta hand om kycklingar hörde till de dagliga rutinerna. Det var ingen match för Charlotte som hjälpt till med jordbruket på Kobonäs sedan barnsben.

— Jag har kört mycket traktor och sorterat potatis.

Ett speciellt minne från Israel finns kvar.

— Jag fick låna en hopfällbar minicykel. Jag monterade ihop den och cyklade runt Gennesarets sjö. Det tog två och en halv timme. Området är otroligt vackert och en del av vår historia.

For till Paris

Hösten -79 var det dags att återvända till studierna. Först ett år i Lund där hon läste engelska och sedan på Sorbonneuniversitetet i Paris. På hösten 1981 fick Charlotte återigen ett jobb på Handelsbanken i Stockholm.

— Jag kände att jag ville studera ytterligare och det blev juridikstudier på Stockholms universitet. När jag var klar efter fyra år fick jag anställning som tingsnotarie på Stockholms tingsrätt.

Efter en domstolsutbildning 1997 blev hon assessor 1996 och ansvarade därefter för de två stora utredningarna som vi nämnt och har också haft flera tunga chefsposter innan hon den 1 april tillträdde som generaldirektör för Myndigheten för press, radio och tv. Myndigheten beslutar om tillstånd, avgifter och registrering, utövar tillsyn över tv-sändningar, beställ-tv, sökbar text-tv och ljudradiosändningar samt beslutar i frågor om utgivningsbevis.

— Vårt uppdrag är att stödja yttrandefriheten och främja mångfald och tillgänglighet.

Älskar dykning

Charlotte fyllde 60 år i fjol och firade genom att åka med familjen till Kuba och dyka.

— Jag tog dykcertifikat i Thailand för ett och ett halvt år sedan och på min "Bucketlist" står dykning på Galapagos, det ska vara fantastiskt.

Hon bor på Stora Essingen med Jonas Eklund och har tre utflyttade barn sedan tidigare, Axel, 29 år, Fredrik, 28 år och Lovisa, 24 år. Jonas har också tre barn i ungefär samma åldrar.

Som en sann miljövän cyklar Charlotte till jobbet.

— Det har jag fått med mig med i bröstmjölken. Så har vi alltid gjort i vår familj.

Hon hälsar på sin mor på Kobonäs flera gånger per år.

— Då läser jag alltid lokaltidningen. Det är kul att komma hem. Jag och mor rider ofta. Mor är härligt pigg och en god förebild.

Jakt, tennis och joggning är andra fritidsintressen.

— Jag har nu haft jaktlicens i sex år och hittills har jag fällt en älg.

Påskhelgen firades på Kobonäs i familjär miljö. Då blev det givetvis ridturer tillsammans med mor Birgitta och dottern Lovisa.