Sedan Jenny Carlberg var 25 år har hon frilansat i Stockholm som showartist, men en dag för tre år sedan tog hon ett livsavgörande beslut.

— Jag ville hitta en bas, vilket var svårt att ha som sångerska. Det var verkligen en speciell livsstil med massor av flängande hit och dit som jag var så trött på. Jag kände tydligt att det var tid för en förändring och efter tolv år i Stockholm hade jag en enorm lust att bege mig vidare, förklarar hon.

Att packa ihop sina saker i den 38 kvadratmeter stora lägenheten gick fort och snart var Jenny på väg mot sin barndomsstad i Skåne. Under ett år letade hon efter ett hus som kunde passa, men inget kändes hundraprocentigt rätt.

— I mitt förra boende kände jag mig så låst eftersom det var så litet. När jag ville slå på stort fanns dock inte det jag sökte efter, berättar hon.

Fastnade direkt

Av en ren händelse köpte en av Jennys närmaste vänner Linus ett torp utanför Falköping. Han tipsade henne om ett hus i närheten som var till salu och när hon tittade på det upptäckte hon ännu ett som låg ute till försäljning i samma område:

— Det fastnade jag för direkt. Ladan gjorde väldigt mycket och läget utmed 26:an, mellan Skövde och Falköping, var perfekt eftersom ett av mina mål är att starta en ateljé- och gårdsverksamhet. Planlösningen kändes också given, så jag gjorde slag i saken och fick flytta in i höstas.

Annons

Direkt drog Jenny ner väggarna för att öppna upp huset. Sedan rev hon upp plastmattorna och fann till sin glädje trägolv under. Efter att ha slipat alla golv i hemmet samt gäststugan rustade hon upp groventrén. Hela tiden hade hon internet till hjälp.

— Tycker du något är roligt ser du till att ta reda på fakta om hur det ska gå till. Jag har en händig pappa som har lärt mig en del och han var även här för att kolla läget precis när jag startade renoveringen. Annars har Google varit min överlevnad, avslöjar hon.

Hon har även fått lite hjälp från övrig familj och vänner, men det mesta har hon gjort själv.

Föll för elektrikern

När det var dags att installera el i huset rekommenderade en person Jenny att anlita elektrikern Robert. Det slog gnistor om dem två direkt.

— Jag hade varit singel i många år då och trodde jag skulle leva själv i huset, men vi hade många trevliga fikapauser ihop och blev kort därefter ett par. Allting var väldigt otippat och härligt, återger hon med ett skratt.

Dock var det inte lika roligt efter att Jenny tapetserat väggarna och satt in en luftvärmepump för att värma huset:

— Då sprack varenda vägg eftersom de reagerade starkt på värmen. Köket hade en vedspis från början och det gjorde att det var som en bastu där, medan det var svinkallt i alla andra rum. Med andra ord var väggarna inte vana vid värme. Då fick jag nog och bad en snickare komma dit för att sätta upp gips istället.

Hur känns det nu när det mesta börjar bli klart?

— Jag är jättenöjd eftersom det känns som "jag". Allt utom gipsskivorna, kaklet och elen har jag gjort själv, så jag har jobbat med det här på heltid. Robert har dessutom lärt mig allt om lister. När man väl fått in snitsen är det verkligen roligt. De som dock inte tycker att det är kul med renovering ska inte ge sig på det här, annars blir det väldigt svårt att ta sig upp ur svackorna som garanterat kommer.