I 17 år har Elisabeth Andersson drivit Påverås Gårdsmejeri på Mössebergs sluttning. Undan för undan har verksamheten växt och för ett år sedan anställde hon för första gången en person, detta på halvtid.

Motivering

"Priset "Årets kvinnliga företagare i Falköping" går 2017 till Elisabeth Andersson på Påver..

Motivering

"Priset "Årets kvinnliga företagare i Falköping" går 2017 till Elisabeth Andersson på Påverås Gårdsmerjeri.

Elisabeth startade sitt företag år 2000 och företaget har sin grund i hennes brinnande intresse för djur och lantbruk. Att förädla de produkter som kommer från det svenska jordbruket är något som hon lyckats med och hennes produkter har fått flertalet priser/utmärkelser och hon har levererat ostar till kung Carl XVI Gustafs 60-årsdag och till Nobelfesten.

Elisabeth visar på att det går att leva på det småskaliga jordbruket och att producera hantverksmässigt högkvalitativa produkter på den svenska landsbygden.

Hon är en mycket god ambassadör för Falköpings kommun, småföretagandet och det svenska jordbruket".

— Vi producerar mellan sju och åtta ton ost och ostprodukter per år i dagsläget, säger Elisabeth.

Troligen kommer den siffran att öka ytterligare framöver.

— En utbyggnad är på gång under året, vi behöver ett lager till. Som det är nu kan vi inte producera i takt med efterfrågan, fortsätter Elisabeth.

Runt 15 produkter

Det är i första hand dessertostar som tillverkas på Påverås Gårdsmejeri, men även lite hårdost och dessutom ostkaka och – i liten skala – kalvdans.

— Totalt rör det sig om ett 15-tal produkter. Allt handlar för övrigt om ett rent hantverk, jag hämtar till och med mjölken själv hos en lantbrukare i Vilske Kleva, säger Elisabeth Andersson.

Annons

På onsdagen prisades Elisabeth av Centerpartiets kommunkrets, som förärade henne utmärkelsen "Årets kvinnliga företagare".

— Den här utmärkelsen har funnit i drygt tio år och delas alltid ut på Internationella kvinnodagen, säger Carl-Eric Gabrielsson från Centerns kommunkrets.

Driven företagare

I år beslutade alltså kretsstyrelsen att det Elisabeth Anderssons tur att få priset.

— Hon är en driven företagare, som förädlar närproducerade produkter, i detta fall mjölk, och hon har hållit på länge. Just närproducerat i kombination med småskaligt är något som verkligen symboliserar vårt parti, berättar Karola Svensson, som till vardags är kommunalråd.

Elisabeth Andersson var både överraskad och glad när hon på onsdagen fick ta emot priset.

— I ärlighetens namn visste jag inte ens om att det fanns, så därför blev jag extra överraskad, säger hon med ett leende.

Till sist en liten nyhet kring Påverås Gårdsmejeri, under året ska företaget börja producera getost, om än i liten skala.