Redan för tio år sedan började arkitekt Sten Torsén, Mariestad, skissa på ett kafé vid Hornborgasjön. Skisserna blev liggande. "Det gjordes andra prioriteringar" säger Torsén.

Men förra året kom klartecknet när regeringen sa ja till Naturvårdsverkets och Länsstyrelsens projekt, värt över 20 miljoner.

Doppingen

På lördagen var det dags för invigning av den färdiga byggnaden, döpt till Doppingen.

— Nu känns det bra, säger Sten Torsén sedan har beskrivit tankarna bakom bygget för de hundratals som besökte invigningen.

På 600 kvadratmeter ryms kafé, hörsal, kontor och toaletter. Kaféets terrass har en fantastisk utsikt över fågelsjön.

— Skifteslador med vasstak är en tradition i bygden vi försökt följa, och att bygga med lokala material. Fasaden är byggd med ramsågad fur från Hökensås, obehandlad för att gråna med tiden. Fasaddelen i sten är byggd med kalksten från Kinnekulle.

Polsk vass

Vasstaket kunde varit svenskt, om det inte vore så att ingen vass skördas i landet. Materialet fick hämtas i Polen.

Annons

Hornborgarestaureringen är det största naturvårdsprojektet i Sverige någonsin. Det lockar besökare, en kvarts miljon rör sig i området varje år.

Den nya servicebyggnaden kommer att locka fler besökare till Naturum Hornborgasjön, tror föreståndare Sofie Bernhardsson.

— Vi får stora utvecklingsmöjligheter. Vi hade 48 000 besökare på Naturum Hornborgasjön förra året. Vi hoppas på en fördubbling.

Kaféet drivs av Walid Sandoby, som också driver Nockes i Skara. Patrik Winnerdahl är platschef.

800 bokningar

800 bokningar har gjorts redan innan kafét öppnat. Det planerade kafésortimentet räckte inte för att möta efterfrågan.

— Utrustningen i köket har kompletterats för att klara beställningar på varmrätter, säger Walid Sandoby.

Det var vikarierande landshövding Lisbeth Schultze som klippte det blågula bandet till Doppingen, och förklarade anläggningen invigd. Då hade talarna avlöst varandra.

Niklas Fällström, landsbygdsutvecklare i Falköping, konstaterade bland annat att Doppingen var "ena fasligt granner stôva" och tackade de människor som format landskapet vid sjön i 12 000 år.

Ljudhållningsällskapet stod för underhållning. Underhållande var även operasångaren Fernando Álvares Montalbán från Norra Lundby som framträdde som fågelfångaren Papageno ur Mozarts Trollflöjten, ackompanjerad av Suzanne Osmar från Skövde.