Larmet om branden på den övergivna gården kom vid klockan 19.10 på tisdagen. Det var folk på ridanläggningen Klockaregården som såg branden och slog larm.

Räddningsstyrkor från Falköping och Skara bekämpade branden.

– Drygt sex-sju byggnader finns på tomten i en skogsdunge med mycket vegetation som gräs och träd. När vi kom fram hade taket på det tidigare boningshuset rasat och det fanns ingenting vi kunde göra för att rädda det, säger Tommy Emriksson, stabsbrandmästare vid räddningstjänsten.

Boningshuset på gården brann. I vindriktningen låg en lillstuga och ett gammalt stall som också fattade eld. Alldeles intill det brinnande stallet fanns en lagård. Räddningspersonalen lyckades hindra branden från att sprida sig till den.

På tomten fanns totalt sex-sju byggnader. De tre brinnande byggnaderna gick dock inte att rädda utan brann ned till grunden.

Gården, som ligger ett par hundra meter in öster om 184:an, har stått obebodd sedan år 2000.

– Vi arrenderar marken, elva hektar, som bete för hästarna. Marken är väldigt viktig för oss, säger Robert Bengtsson, ordförande i Falbygdens hästsportförening.

Ridföreningen har dock inget med byggnaderna på gården att göra.

Enligt Robert Bengtsson påverkar inte branden möjligheterna att använda betesmarken.

Brandorsaken är inte känd. Enligt gårdens ägare har strömmen varit bortkopplad sedan en tid.

Annons

Från ridskolan har man sett att ungdomar ofta varit på den öde gården, där träd, buskar och gräs tillåtits växa och bilda en tät vegetation. Men om det kan kopplas till branden är inte känt.

Räddningstjänsten bevakade brandplatsen under natten, enligt stabsbrandmästare Tommy Emriksson.

– Ytterligare tankbilar med vatten är på väg för att användas under nattens efterbevakning, sa Tommy Emriksson.

Ingen människa skadades vid händelsen.

Polisen rubricerar branden som allmänfarlig vårdslöshet.

– Det är lite oklart än så länge, säger stationsbefäl Joakim Nordlund vid Skövdepolisen.

En styrka stannade kvar vid branden hela natten. Det glödde på många ställen och fanns risk för att det skulle fatta eld igen.

– Vi lämnade området vid sjutiden på morgonen men kommer att åka dit lite senare och titta till platsen, säger stabsbrandmästare Tony Engdahl vid räddningstjänsten i Falköping.

Det kan fortfarande vara så att det glöder lite på platsen vilket gör att polisen inte kan göra någon undersökning av platsen ännu.