Extremvärmen fortsätter att hålla i sig. Förutom omfattande skogsbränder har även vårdärenden på grund av djur- och insektsbett ökat kraftigt i det torra vädret, uppger SOS alarm i ett pressmeddelande.

Bland annat har vårdärenden i kategorin Hypertermi fyrdubblats jämfört med år 2017. Nödsamtal till 112 gällande djur- och insektsbett, främst getingar och huggormar, har nästan dubblerats till antalet.

Larm om utomhusbränder har i år, inte helt oväntat, ökat från 2255 till 5240 stycken och befarade drunkningstillbud och båtolyckor har även de ökat jämfört med 2017.

– En sådan här sommar är det särskilt viktigt att tänka förebyggande, som att dricka mycket vatten, använda flytväst på sjön, hålla uppsikt över badande barn eller skydda sig mot insekter och ormar, säger Kenny Lorentzon i pressmeddelandet.

Samtliga siffror rör perioden 1 juni - 25 juli.

Detta ska du tänka på när du ringer till SOS alarm (112)

1. Ta reda på var du är. SOS alarm kan, enligt lag, inte se exakt vilken position du befinne..

Detta ska du tänka på när du ringer till SOS alarm (112)

1. Ta reda på var du är. SOS alarm kan, enligt lag, inte se exakt vilken position du befinner dig på. Detta gör att du behöver ta reda på vart du är och förmedla det till SOS-operatören. Skriv upp adressen om du åker till en ny plats eller ladda ner en app, där du lätt kan hitta koordinater till din smartphone.

2. Stå kvar på platsen och ta reda på vad som har hänt. SOS Alarm behöver veta vad om har hänt, hur många personer som är skadade eller omfattningen på en brand för att kunna skicka rätt hjälp.

3. Svara på en operatörs frågor. SOS- operatören ställer många frågor för att kunna förmedla så mycket information som möjligt till ambulans eller räddningstjänst. De gör att de kan förbereda sig och arbeta mer effektivt på plats.

Det är också bra att ha sin telefon till hands, så att du snabbt kan larma om olyckan är framme.

Källa: SOS alarm

Annons