De talare som är utsända från centralt håll till området i år är S-kvinnornas ordförande Carina Ohlsson, tillika skaraborgsk riksdagsledamot, samt LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson. Carina ska tala i Mariestad och Skara/Götene, som har ett gemensamt firande i Skara, medan Torbjörn talar i Skövde.

Att det inte blev fler "högprofilerade" namn den här gången har sin förklaring.

– Vi har haft många statsrådsbesök på kort tid i Skaraborg. Det finns en ambition att de ska besöka så många kommuner som möjligt under mandatperioden så nu får vi stå tillbaka, säger Lars-Uno Olausson, ombudsman på S-distriktet.

Olausson berättar vidare att distriktet inte kan ha en önskelista över vilka talare man vill ha. Fördelningen sker helt och hållet på central nivå.

Annons

– Ibland får man ett speciellt namn, ibland får man det inte, konstaterar Lars-Uno.

Vad gäller Falköping och Tidaholm, kommer riksdagsledamot Erik Ezelius från Tidaholm att tala i Falköping, medan regionrådet Alex Bergström gästar Tidaholm.

Ezelius får för övrigt en hektisk dag då han även ska gästa Hjo och Karlsborg. Även riksdagsledamoten Monica Green talar i Skaraborg, närmare bestämt i Vara och Töreboda. Däremot är Patrik Björk från Falköping ute på annan ort i landet den här gången.

I Lidköping är firandet lite speciellt så tillvida att S gör gemensam sak med Vänstern och Miljöpartiet, som man också samregerar med i kommunen.

– Så har man gjort i några år nu, säger Olausson, som noterar att MP:s närvaro torde vara det mest ovanliga i sammanhanget.

De första förstamajdemonstrationerna genomfördes 1890 över hela världen och hade som mål införandet av en lagstadgad 8-timmars arbetsdag, vilket i Sverige skedde 1919. Därefter har dagen behållit sin roll som en viktig demonstrations- och manifestationsdag för arbetarrörelsen och blev även allmän helgdag 1939.

– Första maj som manifestationsdag är fortsatt viktigt. Det är en historisk dag och en symbol för hela arbetarrörelsens kamp för bättre villkor och för demokratin. Den kampen pågår fortfarande, konstaterar Lars-Uno Olausson.