Många brunnar börjar få en oroväckande låg nivå och det händer att privatpersoner hör av sig till brandkåren för att fråga om de kan komma förbi med tankbilen och fylla på bekräftar både Hans Ingbert, räddningschef för Räddningstjänsten Östra Skaraborg (RÖS) och Stefan Swenson, samhällsskyddschef för Samhällsskydd Mellersta Skaraborg.

– Men nej, det kan vi inte stå till tjänst med. Framför allt på grund av att vi inte kan garantera vattenkvaliteten. Dricksvattnet lyder under livsmedelslagen och måste vara rent, säger Hans Ingbert.

I brandbilarnas tankar har det körts sjö- och åvatten och man kan inte garantera att det är drickbart. Dessutom har räddningstjänsten inte personal för privata ärenden av mindre akut karaktär.

– Det finns räddningstjänster som utför den här typen av ärenden, men inom RÖS har vi inga pumpar eller tankar för att leverera ett livsmedel, som ju vatten är.

Men ni har gjort det tidigare?

– Nej, eller det måste vara före min tid i så fall, säger Hans Ingbert, som har 30 år i branschen.

– Vi har inte beredskap för sådana här ärenden, men framför allt är det frågan om att vi inte kan garantera kvaliteten på vattnet. Men det finns privata företag som tillhandahåller vatten via tankbilar.

Ett sådant är XR Miljöhantering som har hela Skaraborg som arbetsområde.

Annons

– Vi har en hel del sådana körningar just nu, berättar Magnus Wallin, som är transportledare på företaget.

– Många behöver fylla på sina brunnar nu efter den långa torkan, och även de som byggt pooler hör av sig tämligen frekvent nu.

Det finns flera företag som tillhandahåller vatten via tankbilar.
Foto: Privat

Med hjälp av en tank på en trailer som dras med en så kallad krokbil, så kan man transportera åtta kubikmeter vatten till behövande.

– Enligt vad jag har hört så har det inte varit så här lågt vatten sedan 60-talet. Det är varit lågt en längre tid och även om det var en regnrik höst och snörik vinter så tar det lång tid för vattennivåerna att återgå till det normala.

Tanken fylls vid särskilda vattenkiosker för att inte påverka vattenkvaliteten i det allmänna vattensystemet.

– Vi kollar alltid med den kommun vi tar vatten i så att det inte strider mot deras regler.

Den som vill ha sitt vatten levererat hem med tankbil får räkna med att betala en del.

– Vi tar betalt för timtid, körsträcka och så för vattnet, naturligtvis, säger Magnus Wallin.

– Men vatten måste alla ha och står man utan vatten så är priset oftast av underordnad betydelse. Men det är nog många med grävda brunnar som funderar på att borra nu.

Samhällsskydd Mellersta Skaraborg (SMS) har samma förhållningssätt om frågan ställs som Räddningstjänsten Östra Skaraborg.

– Vi fyller inte på sinade brunnar. Vatten är livsmedel och vi får inte använda våra tankar på det viset, säger samhällsskyddschef Stefan Swenson.

– Däremot kan vi hjälpa till att ställa ut tankar med dricksvatten, men då är det på initiativ av samhällsbyggnadskontoret som också tillhandahåller tankarna i så fall, tillägger han.

Folk med sinade brunnar som kontaktar SMS rekommenderas att kontakta ett åkeri som kör livsmedel, exempelvis mjölk.

– Hultbergs åkeri i Falköping till exempel gör det. Och i Götene finns det också några åkerier som gör det. Vattnet som levereras köps i så fall av kommunen.

Det finns dock räddningstjänster som kör ut vatten till torrlagda brunnar, uppger Värnamo Nyheter. Räddningstjänsten i Gislaved till exempel har ryckt ut dubbelt så många gånger i år jämfört med förra året.

Man gör det dock bara en gång per brunn och det görs i hopp om att påfyllningen ska fungera som en katalysator för att få igång den naturliga vattenförsörjningen igen.

Grannkommunen Värnamo bidrar inte med den aktuella servicen, uppger man också.

RÖS och SMS

I Räddningstjänsten Östra Skaraborg ingår Skövde, Mariestad, Tibro, Töreboda, Hjo, Karls..

RÖS och SMS

I Räddningstjänsten Östra Skaraborg ingår Skövde, Mariestad, Tibro, Töreboda, Hjo, Karlsborg och Gullspångs kommuner.

I Samhällsskydd Mellersta Skaraborg ingår Skara, Falköping, Tidaholm och Götene.