LÄS MER: Projekt halverade skadorna

LÄS MER: Nya råd ska minska skadorna

När Mari Andersson skulle föda sitt första barn 2009 anade hon aldrig vad som väntade. Barnen låg i vidöppen hjässbjudning, alltså med näsan uppåt mot mammans mage i stället för tvärtom, vilket är det vanliga. Det gör förlossningen mer komplicerad.

#minförlossning

Vi tycker att det är dags att kvinnor vågar prata om de skador de fått när de fött barn. ..

#minförlossning

Vi tycker att det är dags att kvinnor vågar prata om de skador de fått när de fött barn. Att män uppmuntrar kvinnor att prata om det och stöttar sin partner när de söker hjälp. Och inte minst att sjukvården börjar informera om vilka skador en förlossning kan resultera i och vart man vänder sig för att få hjälp.

Våga prata om det du också! Diskutera i sociala medier, här på vår nyhetssajt eller i andra sammanhang. Använd #minförlossning.

— Barnet fastnade och vårdpersonalen visste inte om de skulle snitta eller använda sugklocka, minns Mari.

Det blev sugklocka, barnet räddades men Mari fick en skada invärtes.

— Jag var väldigt förkyld när sonen föddes och när jag hostade kände jag hur något släppte i underlivet. Jag bad om en undersökning, men fick veta att allt såg normalt ut och det är så jag har blivit bemött, säger Mari, som haft stora problem att fortsätta sitt aktiva idrottsliv som fotbollsspelare.

Sexlivet blev också lidande.

LÄS MER: Stora kunskapsluckor om förlossningsskador

LÄS MER: Kvinnor lider i tysthet

Mari har vänt sig till flera gynekologer för att få hjälp.

— Flera läkare har konstaterat att jag drabbats av framfall, men ingen tar det på allvar. De har sett mycket värre eller så tycker de att jag ska vänta något år, jag kommer att vilja ha fler barn. Då har jag känt att jag skiter i det här.

Annons

Och det trots att skadan har påverkat hennes möjligheter att idrotta och att ha ett normalt sexliv negativt.

Tack vare en nära vän som är barnmorska har Mari inte gett upp. På en klinik i Göteborg hittade hon en gynekolog som är expert på framfall.

— Han sa att så här ska jag inte behöva ha det, du ska inte varje morgon behöva tänka på att du har ett underliv.

Läkaren skrev en remiss till sjukhuset och för snart ett år sedan opererades Mari för sitt framfall. Operationen gick bra, men tyvärr kom problemen tillbaka, något som kan hända med framfall. Men det var Mari själv som fick ta ny kontakt med vården för att få hjälp igen, någon kontroll efter operationen blev det inte.

— Jag är själv sjuksköterska och vet att det görs mycket neddragningar inom vården, men jag blev jätteförvånad att det inte ingick ett återbesök efter operationen när det gällde ett så intimt område där det är svårt för patienten att själv bedöma om något är fel.

LÄS MER: "Så blir det när man fött barn"

LÄS MER: Sara fick vänta 23 år på hjälp

Nu har hon fått tid för återbesök, men Mari är mycket kritisk till hur vården generellt hanterar förlossningsskador.

— Man pratar inte om det här, att det kan bli komplikationer vid förlossningen och vad som då händer. Allt ska vara så normalt med hela barnafödandet, du får stå ut med följderna, du får ju ett fantastiskt barn och javisst, det får du ju, men du ska ju fortsätta att vara kvinna också. Och tar du upp problem blir du negligerad. Jag har vänner som har svårt att bajsa eller som kissar på sig, men det är ju inget man pratar om. Det är över huvud taget tabu. Med amning får du jättemycket information, men inte om förlossningsskador. Du borde få en broschyr, gör så här om det inte funkar.

LÄS MER: Stort gensvar från läsarna

LÄS MER: Förlossningstraumat gav psykiska men