I onsdags kväll misshandlades poliser vid resecentrum i Skövde, en av dem så svårt att han förlorade medvetandet. Polismannen fick även tänder utslagna, sårskador och hjärnskakning. Upprinnelsen till händelsen var ett larm från en bussförare dådet var ”stökigt” på platsen.

LÄS MER: Två gripna för bråk - polis förd till sjukhus

Att det blir bråk och stök på stan är inte särskilt konstigt, det händer! Det som inträffade i onsdags passerade dock alla gränser och det kan inte på något sätt accepteras.

LÄS MER: Nya uppgifter: Polisman slogs medvetslös

Polisen är till för oss medborgare och polisens uppgift är att skydda, hjälpa och ställa till rätta.

LÄS MER: ”Jag tycker man ska slå till stenhårt”

De skall inte behöva riskera liv och hälsa för ett vanligt ”bråk på stan”. Var har respekten för vår poliskår tagit vägen? Varför måste våld vara den absolut första handlingen? Hur tänker man när man misshandlar en person som utför sitt jobb?

Annons

Det som hände var inte en så enkel sak som att ”slå en snut på käften”, det är långt mycket värre än så! Polismännen som sändes till platsen är medborgarnas främsta skydd vid händelser som den här. Polisen är satt att skydda människor, egendom och att våra lagar efterföljs.

Polisen har ett uppdrag att agera utifrån de lagar vi i demokratisk anda har stiftat i det här landet. Att angripa poliser är inte bara ett angrepp på personen, utan också ett angrepp på vårt demokratiska samhälle och det är här det stora problemet ligger.

Det finns alltså all anledning att se över lagstiftningen och i det fall lagen är för svag skall den stärkas upp avsevärt. Det skall vara förknippat med höga straff att angripa poliser, väktare, räddningstjänst, ambulanspersonal och andra personalgrupper som har till uppgift att hjälpa och skydda landets medborgare.

Med dessa rader sänder jag en tanke till de drabbade poliserna och deras kollegor och jag skall ta med mig frågan till riksdagen redan på måndag.

Thomas Morell (SD) riksdagsledamot från Skaraborg.