Tack vare omfattande och skickligt polisarbete har misstänkta medlemmar av kriminella gäng i Skaraborg med nav i Vara och Skara nu kunnat ställas inför rätta för grova brott som människorov och vapenbrott.

Annons

Rapporter från spaningsarbetet visar att gängen även handlar i narkotika och begår grova våldsbrott. Att ett stort antal brottsmisstänkta nu kan åtalas är inte bara till heder för vår poliskår och åklagarämbetet, det är en nödvändighet för att stärka tryggheten för alla som bor och verkar här. De kriminella måste punktmarkeras av polis och övriga offentliga aktörer. Det ska inte löna sig att göra brott i våra kommuner i Skaraborg.

Den ökända gangstern Al Capone kunde aldrig fällas för de fruktansvärda drog- och våldsbrott han begick. Istället var det skattebrott som fick honom bakom lås och bom. Det här visar på något polisen understryker: det är viktigt att alla delar av samhället hjälps åt för att förebygga, upptäcka och motverka organiserad kriminalitet. Det måste till tydligare och mer konkreta samverkansavtal i kommunerna och i samverkan över kommungränser - det kan ge effekt. När gäng med kriminellt samröre slår sig ner i en av våra kommuner är det ett gemensamt problem för oss alla, som vi kan angripa och lösa genom gemensamma insatser. Genom samverkan mellan kommunerna, civilsamhället och polisen kan vi samla och lämna information, försvåra etablering och rekrytering för gängen och stötta polisen i deras avgörande brottsbekämpande arbete.

Det viktigaste är att vi ser att detta är ett arbete vi kan och ska göra. Dessutom måste vi se att det självklart ska göras gemensamt, i samverkan. Kommungränser har ingen betydelse för de kriminella gängen! Det har däremot ett konsekvent, modigt och taktiskt ansvarstagande för gemensamma insatser mot organiserad brottslighet.

För oss är det en självklarhet att ta gemensamt ansvar, stötta hela rättskedjan och våga bistå polisen med alla medel som står till vårt förfogande.

Gabriela Bosnjakovic (M) Oppositionsråd i Vara

Ylva Pettersson (M) Oppositionsråd i Skara

Charlotte Nordström (M) Ledamot Regionpolisråd Väst