Det statliga stödet var helt enkelt för generöst och kompletterades dessutom med ett extra bidrag om 2,5 miljoner, för att uppmuntra kommunen att behålla flyktingarna under hela asylprocessen, alltså även efter 18-årsdagen.

Annons

När dessa extraslantar kom, deklarerade socialnämnden att det var alldeles för lite pengar och att de inte skulle räcka till att ta hand om alla 18-åringar. Alltså fick flyktingarna ingenting, inte en endaste krona. Att man samtidigt satt med 31,8 miljoner i överskott från 2016 och 2017 teg man med.

Ertappad med fingrarna i syltburken, försöker Susanne Larsson nu blanda bort korten med diverse bokföringstekniska abrovinker. Man har samvetslöst berikat sig på de hårt traumatiserade ungdomar, som i två eller tre år har haft Falköping som sitt hem, för att sedan, när Migrationsverket inte längre värper guldägg, vända dem ryggen. ”Vi skulle ha råd att hjälpa dem, men det är inte vårt ansvar” säger Susanne Larsson.

Vems ansvar är det då?

Vems ansvar är det att dessa 18-åringar överlever vintern? Att de kan fortsätta sin skolgång? Att de slipper hamna i lägerliknande förläggningar norr om polcirkeln? Att de kan våga hoppas på en framtid? Socialnämnden visar upp en attityd så cynisk och inhuman, att vi som kommuninvånare tappar andan. Är Falköping, den kommun vi lever och bor i och som vi en gång var så stolta över, i själva verket en främlingsfientlig hycklare, som tar från de allra mest fattiga och utsatta och som dessutom menar sig ha rätt att göra så.

Att Sverigedemokraterna i Falköping saknar hjärta för ensamkommande flyktingar är inte förvånande, men att alla andra partier i socialnämnden skulle vara lika hjärtlösa kom som en överraskning. Vi tvekar inte att kalla socialnämndens agerande för ohederligt, samvetslöst, svekfullt och orättfärdigt, men vi hoppas och tror att det trots allt finns möjlighet till samverkan med övriga politiker i Falköping. Tack och lov för alla de engagerade privatpersoner, kyrkor och föreningar som försöker göra situationen dräglig för de oönskade flyktingarna, när nu socialnämnden tycks ha tappat sin moraliska kompass.

Tillsammans för ensamkommande i Falköping

genom

Ted Rosvall