Det är svårt att sätta någon etikett på Maria Falegård. Hon är så mycket: trebarnsmamma, egen företagare, ordförande för Företagarna Falköping och körsångare.

Maria har bott i Falköping så gott som hela livet. Efter ett år på illustrationsbyrå i Stockholm flyttade hon hem och fortsatte med en grafisk utbildning på Helliden. Sedan 2001 driver hon, tillsammans med Susanne Olsson, reklambyrån Smart Design. Ett marknadsföringsföretag som huserar i ett av gårdshusen på Botvidsgatan. Maria och Susanne tar fram logotyper, gör broschyrer och jobbar med information och varumärken både i tryck, sociala medier och på webben. Bland mycket annat.

– Branschen har förändrats otroligt sedan vi började. Då var det nästan uteslutande annonser och broschyrer.

Inspirerande teknik

Den tekniska utvecklingen har tagit stora kliv framåt och tekniken är något som Maria gillar.

– Jag är väl lite av en tekniknörd. Jag älskar sociala medier, säger hon och visar sin armbandsklocka. En klocka som inte enbart visar tid utan som det även går att läsa mejl på.

Jobbet kräver en aldrig sinande kreativitet. Någon idébrist har Maria inte känt av, hon hittar inspiration överallt.

– Ofta får jag idéerna på natten. Det där med att sova på saken är inte bara en klyscha, det stämmer, säger hon.

Leder företagarna

Maria är också ordförande för Företagarna i Falköping. Och det är en stor skara företagare från många olika branscher som är medlemmar.

– I många år har vi haft ungefär 140 medlemmar. Men för snart två år sedan ökade det kraftigt, idag har vi 200 medlemmar.

Sedan sina första år som egen företagare märker Maria förändringar i branschen.

– När jag började var vi inte många kvinnor som var med. Det är det nu.

Stämningen bland företagarna tycks också ha lyfts flera snäpp.

– Jag tror att det bland annat beror på att det idag är lättare att hålla kontakten idag, säger hon och konstaterar att nätverk av olika slag underlättar.

Annons

Företagarna har säkerligen också haft ett finger med i spelet. Den årliga företagarträffen är välbesökt och Frukostarna och pyttluncherna som Näringslivsrådet arrangerar tillsammans med bland annat Företagarna är välbesökta.

Gör en klassiker

Det är inte enbart i yrkeslivet som Maria sätter upp mål. Det senaste året har hon också kämpat för att klara Tjejklassikern.

Klassikern - att under loppet av tolv månader spinga Lidingö tjejlopp, åka Tjejvasan, klara Vansbro simmet och trampa sig runt Vättern - betyder mycket. För Maria handlar det om betydligt mer än en rolig utmaning tillsammans med sin syster, Malin, som vanligtvis bor i London men nu läser i New York.

Det handlar kanske mest om att bli vän med sig själv och sin kropp. Något som inte alltid har varit en självklarhet. På väg in i vuxenlivet drabbades Maria av anorexia. Sjukdomen var som värst när hon bodde i Stockholm där hon arbetade som illustratör.

Det var i kampen mot sjukdomen som hon flyttade hem igen, till familj och vänner i Falköping.

– Jag tror att allt händer av en anledning och nu kan jag se att det var bra att jag flyttade hem.

Vän med sig själv

Idag mår Maria bra. Men vägen dit har varit lång.

– Jag tror aldrig att man blir riktigt fri när man haft någon form av ätstörning. Men man kan lära sig hantera det, säger Maria och berättar utan omsvep att hon haft återfall, i vuxen ålder.

– Det var en period då det helt enkelt blev för mycket, förklarar hon.

Ett högt blodtryck fick Maria att bestämma sig för att för alltid lämna ångesten inför uppväxtårens gympatimmar för att istället börja öra på sig. Hon började med att springa.

– Jag trodde inte att jag kunde, men det gick. Och det är väl det jag insett, att allt går. Att jag kan, vill och vågar och att jag är okey precis som jag är.

Efter att ha klarat det första stora målet, Tjejmilen, växte beslutet om att göra Tjejklassikern fram.

När Vätternrundan är avklarad i sommar har systrarna nått sitt mål.

Tar gärna ton

Maria är mån om att fylla på för att orka med. Maken Mats och de tre pojkarna: Valentin, Alve och Levi, toppar prioriteringslistan. Med tre barn mellan tre och elva år är tempot ofta högt.

– Det är då, när det händer saker, som jag trivs allra bäst, konstaterar hon.

På onsdagskvällarna ger hon sig alltid iväg. Då väntar körövning med Falköpings sångsällskap, en kraftkälla som Maria tycker ger mycket.

– Körsången är rena spa-upplevelsen, den får mig att må bra till kropp och själ.