Högkonjunkturen på arbetsmarknaden blir allt starkare år efter år. Det är en stekhet marknad och arbetskraften blir allt mer eftertraktad.

– Det är väldigt många sysselsatta just nu och det är brist i åtta av tio yrken, säger Johan Eklöf.

Han säger att trendbrottet kom 2016 och därefter har det bara gått snabbt uppåt.

– Jag är faktiskt lite förvånad över att högkonjunkturen håller i sig.

När alla sysselsatta ska ha semester då behövs det ovanligt många semestervikarier och antalet lediga sommarjobb har inte varit fler i landet än sommaren 2018.

Hittills har rekordmånga 105 000 lediga sommarjobb rapporterats in från december till och med april, jämfört med 98 500 i fjol, uppger Arbetsförmedlingen.

I Skaraborg var antalet sommarjobb högt i år men inte lika högt som 2017.

SE GRAFIK: Så här många sommarjobb anmäldes i Skara, Skövde, Falköping och Tidaholm. Se topplistan över yrken med flest sommarjobb i de fyra kommunerna.

Arbetsgivarna annonserar allt mer och allt tidigare för att försäkra sig om att få sommarvikarier.

– Först är industrin som söker redan i december, sedan är det kommunerna i januari och efter det i mars och april kommer lite enklare jobb i företag som restaurang och liknande, säger Johan Eklöf.

Har du inte fixat sommarjobbet ännu är det alltså inte för sent. Men det gäller att vara aktiv. Det visar Arbetsförmedlingen tips i faktarutan:

Annons

Sista minuten tips till den som söker sommarjobb

Ladda ner Arbetsförmedlingens app Sommarjobba, där finns fortfarande många annonser o..

Sista minuten tips till den som söker sommarjobb

Ladda ner Arbetsförmedlingens app Sommarjobba, där finns fortfarande många annonser om lediga sommarjobb.

• Berätta för de du känner att du söker jobb och be dem hålla ögonen öppna. Fråga dina vänner som har ett sommarjobb om det kan finnas plats där för en till.

• Försök att vara flexibel när det gäller arbetsuppgifter och arbetstider. Arbetsgivaren kanske bara har ett par veckor kvar i sommar att täcka upp för och om du kan ta dem ökar dina chanser till jobbet.

• Ta kontakt med en arbetsgivare och ge förslag på vad du kan hjälpa dem med i sommar. De kanske inte hinner annonsera, men om du kommer med ett förslag själv kan de nappa.

Källa: Arbetsförmedlingen