Eric Andersson från Lugnås vikarierade på Kriminalvårdens häkte i Mariestad i över ett år för att sedan söka en intern grundutbildning hösten 2016. Det skulle ge honom en fast tjänst där - men det tog tvärstopp.

– Chefen trodde inte att jag skulle klara de fysiska testerna. Det var riktigt tungt att höra. Det var nästan som en käftsmäll - att höra att man inte duger.

Han ska ha varit välkommen tillbaka om han gick ner i vikt. Eric Andersson som då vägde 159 kilo mot 92 i dag, väntade på en gastric by pass operation som han skulle genomgå några månader senare. Enligt honom kände chefen till den kommande operationen.

– Jag fick ingen andra chans. Jag var omtyckt av alla och funkade med klienterna.

Han fick också höra att det var bra att vara lite större fysiskt för att det gav respekt inför de intagna.

– Men sedan var det tvärtom när jag sökte till utbildningen, säger han.

Annons

Av utbildningen blev det alltså ingenting och anställningskontraktet löpte ut i september förra året och förlängdes inte.

Kräver 150 000 kronor

Efter att ha blivit nekad utbildningen tog Eric Andersson omedelbart kontakt med sitt fackförbund, If Metall, som försökte nå en förlikning med Kriminalvården. If Metall ansåg att de skulle ersätta honom med 150 000 kronor. Men de kunde inte enas och fallet gick vidare till Arbetsdomstolen som tog upp fallet i tisdags. Förbundsjuristen Marie Nordström som företräder Eric Andersson menar att diskrimineringen ligger i att Kriminalvården inte ens låtit honom försöka göra testerna.

– Vi ser olika på det som inträffat. Kriminalvården hävdar att anledningen till att han inte antogs till utbildningen inte hade med övervikten att göra. De hade andra förklaringar som har med hans person att göra, säger hon.

– Övervikten var deras huvudskäl för att jag inte skulle komma med. Så uppfattade jag det, säger Eric Andersson.

Enligt Marie Nordström finns det bevis som talar för sin klients fördel:

– Bland annat i form av en personalhandläggares tjänsteanteckning från ett återkopplingssamtal med Eric. Där framgår det att chefen tog upp hans vikt som ett av skälen till att han inte fick gå utbildningen. Så länge arbetsgivaren har beaktat vikten på ett osakligt sätt så är det diskriminerande även om det också har funnits andra skäl.

Marie Nordström är optimistisk inför domen som meddelas sjunde februari:

– Förbundet skulle inte ha väckt talan om vi inte trodde på framgång.

Chefen på Kriminalvården vill inte uttala sig innan domen är fastställd.

– Jag ger inga kommentarer innan domen har kommit. Då finns våra ståndpunkter med, säger Britt-Marie Johansson, Kriminalvårdschef VO Mariestad.