Det var efter snöfallet i början av veckan som snöröjaren Jakob Junvik i Mullsjö såg en hel del kommentarer på Facebook om att folk var missnöjda med snöröjningen. Han märkte också att det finns en hel del okunskap.

Läs hela Jakobs inlägg - ord för ord!

Jag är en av snöröjarna. Nu är jag trött på allt gnäll om snöröjningen i Mullsjö. Fick h..

Läs hela Jakobs inlägg - ord för ord!

Jag är en av snöröjarna. Nu är jag trött på allt gnäll om snöröjningen i Mullsjö. Fick höra att det skrivits en del på Facebook på sidan vad händer i Mullsjö. Jag gick in och läste, det ena inlägget mer huvudlöst än det andra. Snabb genomgång av mitt arbetspass mån och tis denna veckan. Mån kl 16,15 ringde dom och sa att vi skulle röja för det hade passerat 5 cm snö, som är det som gäller i Mullsjö. Ca 17,00 började jag köra och var klar med första vändan ca kl 07,00 på tis morgon. 14 timmar är lång tid men ett normalt snöfall tar ca 7,5-8 timmar. Men redan på natten mellan mån och tis så ringde ansvarig till mig och sa att vi skulle börja om direkt när vi var klara. Alltså fortsatte jag med pass nr 2 direkt efter. Inklusive sandning så tog det ytterligare ca 11,5 timme. Utöver detta så röjer jag på vår egen gård samt några grannar. När jag la mig för att sova var kl 00,30 och det hade blivit onsdag. Jag hade röjt snö i totalt 29 timmar inkl körning åt grannar, med avbrott för två halvtimmars raster. Men jag förstår hur ni tänker... Vi är ett gäng mentalt ofullständiga maskinister som är lata och inte förstår något om snöröjning. Men jag vågar nog försiktigt påstå att att vi gör så gott vi kan. Men vi kanske ska stå ut med att varje gång det kommer mer snö än normalt få lyssna på kommentarer om att vi minsann inte har varit på deras gata och röjt, (fast att dom fått snöröjt först, men de verkar ha missat att det snöat efter att vi varit där). Eller att det är snövallar utanför deras garageuppfart (men ni tror kanske att vi har ett trollspö att vifta med så att snön bara försvinner???). Eller att vi inte släpper ner plogbladen ordentligt för att spara pengar, trots att vi ibland trycker så hårt nedåt så att framhjulen lättar från marken, (men att det i verkligheten beror på att det är en skorpa av åtkörd snö som bara en väghyvel kan få bort) Det tyder dock på en väldig okunskap om man tror att det kostar så mycket att byta skär på snöplogen att man väljer att istället höja upp lite och därmed göra ett dåligt jobb. I driftskalkylen är skär till plogen en liten post... Att få 30 cm tung snö på mindre än ett dygn det ingår inte i planeringen för någon kommun söder om Mälaren, och det ska det inte heller. Det är så sällsynt att det inte är ekonomiskt försvarbart att ha dom resurserna. De få gånger det händer så kanske man får låta cykeln stå hemma en dag, eller bilen, eller kanske ringa och säga att jag blir lite sen till jobbet. 95% av snöfallen har vi det vi behöver i kommunen, de andra 5% får vi ha överseende med. Vi får bort den snön med, det tar bara lite längre tid. Och tror det eller ej, vi som jobbar med snöröjning vet redan nu att det kommer bli snö även 2018, det blir ingen överraskning. Dela gärna detta inlägget med Mullsjöbor. Har ni för lite att fundera på så tipsar jag om Musikhjälpen i P3/P4 och SVT, med temat barn är inte till salu. Engagera er i det istället.

– En del tror att vi sitter hemma och sover tills det slutar snöa, säger han.

Tvärtom, kan de få ett samtal mitt i natten om att de måste ploga.

Andra, menar han, ser inte att den egna gatan har plogats eftersom det kommit mer snö. Det blir extra tydligt när det kommer så stora mängder på kort tid.

– Många har åsikter om snön men svårt för den som inte håller på med det att hålla koll på alla detaljer.

Varför tror du att vissa reagerar så här?

– Jag tror att man är van vid att allt ska gå så fort. Mycket är välordnat i Sverige, allt sker i tid och alla har scheman som ska passas. Men så händer något som gör att det inte blir som man har tänkt.

Annons

Han förklarar också att det finns en bestämd prioriteringslista för snöröjning, som bland annat innebär att centrum skottas först och att branta backar går före plana vägar.

Samma synpunkter årligen

Jakob har jobbat med snöröjning till och från i 15 år och känner igen att samma synpunkter återkommer varje år. Samtidigt är han noga med att betona att det är ett fåtal som klagar.

Han bestämde sig för att göra ett inlägg på Facebook för att berätta om hur arbetet går till. I inlägget förklarar han att bland annat att han tvingades jobba dubbla pass på totalt 29 timmar i streck när snön vräkte ner, bortsett från två korta pauser.

– Det är ju en del som har åsikter om det också, men vi är ju utanför ordinarie tider. Vi har ingen kör- och vilotider.

– Vi kör långa pass och håller på tills vi är färgiga. Det händer att jag hoppar över sömnen även när jag jobbar här på gården, men jag känner att jag klarar det.

Han driver Källekulla gård och jobbar med snöröjning som ett extraknäck under vintern.

Sedan han gjorde inlägget på Facebook har han fått många positiva reaktioner både digitalt och i verkligheten.

– Det är redan ett flertal som har stoppat mig när jag är ute och kör och sagt att de är nöjda och att de har förståelse att det tar tid, säger han.