Grästorp har Skaraborgs högsta avgift för sophämtning. Där betalar en småhusägare 2 360 kronor om året i avgift. Det är tusen kronor mer än i Lidköping där Skaraborgs lägsta avgift återfinns.

Det visar en ny undersökning från Villaägarnas Riksförbund.

Läser du via appen? Se hela tabellen här

Boende i Grästorp ligger också rätt högt bland hela landets ”sopkommuner”.

Annons

Avgiftsskillnaden är ganska stor mellan kommuner i Skaraborg. En stor grupp av dem, med Skövde, Skara och Falköping, har dock samma avgift 1 630 kronor eftersom de ingår i samma organisation. Den avgiften får en ganska god placering bland landets kommuner.

– Det är svårt att förstå varför priset skiljer så mycket mellan kommunerna. En del av skillnaden skulle kunna bero på att hushållen väljer dyrare alternativ i vissa kommuner, till exempel för att man är mer miljömedveten och villig att betala extra för att kommunen tar emot flera olika fraktioner, säger Anna Werner, samhällspolitisk analytiker på Villaägarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.

Statistiken visar den vanligaste avgiften för sophämtning för en- och tvåfamiljshus i respektive kommun. Avgiften är inklusive moms.

Rankningen av kommunerna avser hela landet, det vill säga ranking 1 motsvarar lägsta avgift i landet och 290 högsta. Där kommer Grästorp på plats 213 och Lidköping på plats 14.