– Under en period gick vännerna över på andra sidan gatan när de mötte mig. Men jag klandrar ingen, många har svårt att tala om verklig sorg, säger Johanna Toftby till tidningen.

Samtidigt vill hon betona att det inte är en mörk bok, utan att hon hoppas att den ska hjälpa människor som drabbats på något sätt.

– Den innehåller både humor och självironi, konstaterar Johanna.

Svår tid

Händelsen blev inledningen på en mycket svår period under många år.

– Det var överhuvudtaget en mycket tuff tid, fortsätter Johanna.

Så här skriver hon själv;

"Den 27 oktober 1996 föddes en liten kille på förlossningen i Skövde. Min son Louis, född nästan tre månader för tidigt. Bara en dryg timma senare var Louis borta igen för att aldrig komma tillbaka. Jag fick hålla honom och han var varm, men han levde inte".

Mardröm

För Johanna Toftby var förlossningen och Louis korta liv bara början på en flera år lång mardröm. Panikångesten var hennes ständige följeslagare och hotade att ta över hennes liv.

Vändningen blev ett läkarbesök och ett recept på 30 om dagen.

Inte 30 tabletter, utan 30 minuters motion.

– Vid den här tiden talade man inte speciellt mycket om vad motion kan göra, men för mig blev det en väg tillbaka, säger hon.

Kändis i tv

Från korta promenader som kändes ändlösa började hon få ordning på sitt liv igen. När hon kom med i "Ensam mamma söker" blev hon över en natt en offentlig person och fanns plötsligt på alla löpsedlar.

Annons

– När jag var med i tv-programmet mörkade jag panikångesten och det var en märklig känsla. För ju mer du tänker på den, desto värre blir den.

Men programmet ledde till dagens förhållande med Janne Fors.

Det måste vara tufft ett skriva den här typen av bok. Hur föddes idén?

– Jag har under en längre tid bloggat och för ett år sedan avvecklade jag min frisörsalong. I dag kan jag leva på att skriva och det var faktiskt mina läsare som inspirerade mig efter att jag tagit upp saken där.

Den kommer ut hos bokhandlarna den 5 september, men efter vad jag förstått har den redan börjat säljas?

– Vi har sålt jättemycket via bloggen och då handlar det om personer som vill ha signerade exemplar. Snart dyker det upp en pall med mängder av böcker som jag ska dedikera.

Är det så den ska saluföras? Och dyker du upp hos Skövdes bokhandlare?

– Vi hoppas att det ska bli signeringar lokalt eftersom läsarna efterfrågar det. Men det är redan klart att jag ska vara med i stadsbibliotekets podcast om två veckor.

Har du fått några reaktioner på ämnet i din litterära bokdebut?

– Många är väldigt tacksamma för att jag tagit upp ämnet och efter vad jag förstått har det hjälpt dem. Får man en stor sorg kan det påverka en människa på många sätt. Allt från hjärtklappning till migrän och panikångest.

Därför tycker Johanna att det är viktigt att berätta.

Hur mår du i dag?

– Nu har jag blivit frisk och bor fortfarande i Skövde med mina två döttrar. Och glöm aldrig att motion frigör en massa välgörande endorfiner.