Johanna Johansson, politiker i Falköping, födde förra sommaren två små pojkar, Ivar och Rune. Det visade sig efter födseln att Rune hade hjärtpåverkan. Det skriver GT Expressen.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR: Johannas nyfödda tvillingar förväxlades av sjukhuset

Graviditeten var komplicerad eftersom barnen drabbats av tvillingtransfusion. som kan innebära att den ena tvillingen får blod av den andre. Pojkarna föddes sju veckor för tidigt genom akut kejsarsnitt och fick vård på neonatalavdelningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Efter en tids vård på avdelningen skulle läkaren kontrollera Rune upptäckte Johanna att fel barn hade kontrollerats.

– Vi hade ju stenkoll, vi hade följt dem under veckan och visste precis vad de vägde och vilken som var vilken, säger hon till GT Expressen,

Rune hade växt ikapp sin bror och det kan ha varit orsaken till att barnen blandades ihop. Först när barnen hade körts tillbaka till Skaraborgs sjukhus i Skövde några dagar senare, fick Rune hjärtat kontrollerat. Då hittades inga allvarliga fel.

– Det kändes lite oroligt att de kollade fel tvilling, säger Johanna som valde att göra en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Men myndigheten ser ingen anledning att kritisera sjukhuset. Man konstaterar att barnen fått fullgod vård, att de mår bra och har välfungerande hjärtan, men att det har skett misstag i kommunikationen

Annons