På Kilanderska huset, numer Kyrkans hus, sitter plaketten som påminner om att det var här Johnny Bode såg dagens ljus 1912, son till fabrikör Alvar Bode och Judit Kilander.

Föräldrarna skildes när han föddes, redan som barn underhöll han med kupletter på affärskalas hans morfar ordnade, och han belönades med likör och punsch.

På läroverket i Skara stoppades rektorn hans skolrevy men Bode gjorde karriär som skivartist. Samröre med nazism, bland annat arbetade han för norska Quisling-regeringen, gjorde honom omöjlig i Sverige efter kriget, och han fick arbeta under pseudonym.

”En herre i frack” är en av hans mer kända sånger, men ”Bordellmammas visor”, och uppföljare till den, fick ett jättegenomslag på 1960-talet.

Johnny Bode brände pengar snabbare än de kom in. Han dog utfattig och bortglömd i Malmö den 25 juli 1983.

Men minnet av den galne Bode har dammats av. Ett exempel är Johnny Bode-sällskapet, en sammanslutning som håller arvet levande, och som såg till att det kom en plakett på Kilanderska huset 2012, när Bode skulle fyllt 100 år.

I fredagskvällens film i SVT:s K-special, ”Ingen tid för kärlek”, har Bo Sjöqvist försökt ringa in Bodes liv under ett turbulent 1900-tal.

2012 avtäcktes plaketten på Kilanderska huset, där Johnny Bode föddes 100 år tidigare. På bilden Karola Svensson (C), då ordförande i kultur- och fritidsnämnden, samt och Gustaf Görfelt från Johnny Bode-sällskapet.
Foto: Henrik Pettersson