Det är på självaste Stochampionatsdagen, alltså söndagen i Trippeltravet, som premiären för Monté-Stochampionatet äger rum.

— Jag vet att man funderade på att ha 2640 meter som distans, precis som i det riktiga Stochampionatet, men valde till slut 2140 meter och det tror jag var ett riktigt beslut, säger Josefine Ivehag.

Just Josefine är en av landets ledande montéryttare med bland annat två SM-segrar i bagaget. Länge och väl tillhörde hon Åby, men när Mimmi Elfstrand, hennes arbetsgivare, ganska nyligen flyttade sin verksamhet till Bjertorp och fick Axevallalicens, ja då fick per automatik även Josefine det.

— Det har ingen större betydelse vilken bana man tillhör, det är mest vid de årliga travgalorna man tänker på det. I övrigt har man ju fullt fokus på sitt tävlande och sina hästar, vilken bana man tillhör är mest en pappersgrej, menar Josefine.

Nu är hon i alla fall Axevallatjej och det har hon inget emot.

— Det bästa med alltihop är att jag nu har hela min verksamhet samlad till ett och samma ställe, alltså Bjertorp. Dels jobbar jag ju åt Mimmi och dels har jag och min sambo, Roger Jansson, ett gäng hästar i ett av stallen här, säger hon.

I själva verket är hon väldigt tillfreds med hur henne vardag ser ut i dagsläget.

— Förutom att jag har allt samlat på en plats, så har jag ett väldigt fritt upplägg med mitt jobb hos Mimmi. Hon har alltid varit väldigt schysst mot mig och låtit mig åka iväg och tävla när jag har velat det, menar Josefine.

För tävla, jag det gillar 30-åringen, allra helst i monté, men även i vanliga sulky-lopp.

— En av mina målsättningar den närmaste framtiden är att få köra fler sulkylopp. Det handlar mer om taktik där och genom det tror jag att jag kommer att bli en bättre montéryttare.

Har det alltid varit hästar och trav med i ditt liv?

— Ja, mer eller mindre. Min mamma är sambo med den före detta Åbytränaren Leif Borg. Jag var med redan som liten vid bygdetrav på Hogane utanför Uddevalla och halkade in på det här med ponnytrav.

Redan som 15-åring tog Josefine montélicens, men först när hon var 18 fick hon rida i totalisatorlopp.

— I mitt första lopp red jag Bello Fratello, tränad av Olle Elfstrand. Jag vann inte, men det gjorde jag i mitt nästa lopp när jag red Rozzo Crown, också tränad av Olle Elfstrand.

Annons

Det var hos just Olle Elfstrand hon hade sin första anställning och med tiden flyttade hon över till Olles dotter, Mimmi.

— Men faktum är att jag hade varit ifrån travet ett tag sedan jag tagit studenten. Jag jobbade faktiskt på ett kafé ett par år.

Länge och väl hade alltså Josefine Åby-licens, men det var ändå många som förknippade henne med Axevalla.

— Det blev ju så i och med att min sambo, Roger, håller till på Bjertorp och vi har haft våra egna hästar där. Men själv har jag nog känt mig som Åbytjej, det var ju på den banan allting började för mig en gång. JOSEFINE IVEHAG

Och hur känner du nu då?

— Jo, men Bjertorp är ju en Axevallagård, så nu hör jag till den banan.

Många förknippar dig starkt med Mimmi Elfstrands stjärna, Rock Me. Är det korrekt?

— Givetvis är det så. Med honom vann jag ju SM 2015 och fick därefter uppleva många andra fantastiska stunder. En månad efter SM-segern var vi i Frankrike och gjorde tre starter. Först vann vi i Mauquenchy, sedan blev vi fyra respektive sexa på nationalarenan Vincennes, minns Josefine.

Hur var det att rida på Vincennes?

— Mäktigt stort, måste jag få säga. Jag var skitnervös innan loppen, jag menar, jag red ju mot deras bästa proffsjockeys med Eric Raffin och några till i spetsen.

Skulle du vilja vara en säsong i Paris under Frankrikes stora vintermeeting?

— Ja, det är klart att jag skulle vilja det, vilka pengar man tävlar om och vilka hästar man har. Men samtidigt, det skulle vara näst intill omöjligt för mig, som svensk tjej, att slå mig in i konkurrensen där nere.

Åter till Rock Me, hur är dagsstatusen på honom?

— Han är tyvärr skadad och vilar, det är en böjsena som krånglar. Snart ska det dock gå att börja träna honom igen, jag både hoppas och tror att han kommer tillbaka, han är hård och oberörd av det mesta.

Han funkar ju perfekt i monté, men beskrivs som snudd på farlig i sulkylopp!?

Det är en speciell häst och han är exempelvis bakrädd, men jag känner honom väl och har inga problem med honom.

Du sa tidigare att du vill köra mer sulky-lopp, men är monté ändå din specialgren?

Ja, i och med att jag har ridit fler lopp än jag har kört, så får man säga det. Dessutom gillar jag att vara ett med hästen och det är man i monté.

På tal om inget, med vilken häst tog du din första sulkyseger?

— Det var med vår egen Twins Divigaflinga, som har betytt massor för oss. Men nu har hon tävlat färdigt, hon ska betäckas med S.J. ́s Caviar.

Så den klassiska frågan: Har du planer på att bli proffstränare?

— Jag vet inte, ärligt talat. Det är ett mycket stort steg att ta, inte minst är det väldigt tufft att få hästägare. Nu gick det ju i och för sig väldigt bra under 2016, både för våra egna hästar och för mig som ryttare, men nu har det varit lite trögt i upptakten av det här året, vilket bara bekräftar vilken tuff bransch travet är, summerar Josefine Ivehag.

ATG