Snart är det återigen dags för årets upplaga av klassfotbollen i Skara och andra kommuner. I Skara anordnas denna dag av Skara FC. Klassfotbollen är en dag där huvudsyftet enligt anmälningsblanketten är: ”Skapa större kamratskap, gemenskap och förståelse mellan alla i klassen och mellan de olika skolorna.” Ett välmenat och jättebra syfte. Sedan läser jag reglerna, som har varit desamma år efter år. För att få vara med i klassfotbollen står det, beroende på lag-storleken, att det ska vara ett visst antal tjejer på planen. Inget om antal killar, bara tjejer.

Klass som består av bara killar får spela med färre antal spelare på plan. I denna skrivning är det underförstått att killar bedöms vara bättre än tjejer på fotboll. Ett annat syfte är troligen att de ledare (någon förälder i klassen) som är med under dagen tvingas att även låta tjejer vara med på planen.

Jag vet flera föräldrar som år efter år påpekat denna skrivningen utan att någon på Skara FC verkar ha tagit åt sig av detta. Barnen reagerar även de negativt, blir irriterade och undrar varför det bara står specifikt för tjejerna.

Hela året arbetar skolan för att barnen ska få de bästa förutsättningar att bli den de kan bli, oavsett kön, färg på håret, storlek på skorna… I Skara FCs egna värdegrund antagen i februari i år står det att ”Skara FC ska vara en inkluderande förening”. Det är så enkelt att skriva reglerna utifrån ett inkluderande perspektiv, vad är det som gör att Skara FC har så svårt att följa sin egen värdegrund?

Annons

Thérèse Klevvall Ingvarsson, förälder till barn i årskurs 6