För ett år sen hade ett högtryck parkerat över landet och varma ostvindar pressade temperaturen upp mot 25-graderstrecket. Det var till och med varmare i Sverige maj månad förra året än vad det var vid Medelhavet.

Med andra ord var det t-shirt väder och grillen gick på högvarv hos vissa av oss. Men dagens väder kräver varma kläder och grillarna får stå kvar i förrådet.

­Vi är just nu inne i ett lågtryck som pressar ner kalluften och gör att vi får byar av regn och även snö. Enligt SMHI är det ovanligt kalla temperaturer för att vara maj.

Annons

­— Förra året vid samma tid var det precis tvärtom och vi var mitt inne i ett högtryck, säger Charlotta Eriksson metrolog vid SMHI.

Idag har tempreturen legat mellan minus fyra och fem plusgrader.

­— Samma tid förra året låg maxtemperaturen på 24,4 i Skövde och 23,9 i Skara, säger Charlotta Eriksson.

Natten till i onsdag slogs många köldrekord. I Visby var det -7 grader och kallast på femtio år. Uppsala hade -5, vilket var kallast på sjuttio år. I Skövde var det bara ett par plusgrader tidigt på onsdagsmorgonen. I Skara var det nollgradigt klockan 06.00.

­— Vädret påminner mycket om typiskt aprilväder med omväxlande sol och snöbyar med temperaturskiftningar, säger Charlotta Eriksson.

Resten av veckan pendlar dagstemperaturen mellan fem och tio plusgrader. Det kan även bli snö- eller regnbyar. På fredag kommer temperaturen ligga på runt tio plusgrader och under helgen kan mildare väder väntas i länet.