”Jag heter Ahmad och är 19 år gammal, välkomna ombord. Tag plats och följ med på min resa från Iran till Sverige”.

Så avslutas Ahmad Hashimis tre minuter långa ansökningsprat "Tag plats!" till lyssnarnas sommarvärd i P1. 19-åringen kom till Sverige tillsammans med sin yngre syster, för sex år sedan. En analfabet som inte kunde ett ord på vare sig svenska eller engelska. Nu går han sin andra termin på Göteborgs universitet där han läser till tandläkare.

– Vi kom först till Malmö, sedan flyttade vi vidare till Blekinge. Allt var väldigt tufft i början, jag kom till ett helt nytt land och kände i princip ingen, säger han.

"Tvingades ge upp saker"

Men Ahmad visste vad han ville från första början och började direkt att studera.

– Jag pluggade ungefär fem gånger så mycket som en vanlig elev gör. Det var väldigt svårt i början, framförallt de olika språken, matematiken och biologin. Men jag var hela tiden motiverad och tvingades ge upp många saker som min fritid och en hel del sömn.

Ville bli astronaut

Grund- och gymnasieskolestudierna flöt på och Ahmad flyttade till Falköping förra hösten. Han hade då kommit in på tandläkarlinjen på Göteborgs universitet. Hans syster flyttade med honom och hans mor flyttade även hon till Sverige. Ahmads pappa och storebror är båda försvunna.

– När jag kom till Sverige ville jag bli astronaut först, men efter ett tag så insåg jag att det skulle ta väldigt lång tid, så det fick bli tandläkare istället. Jag pendlar till Göteborg varje dag och trivs samtidigt väldigt bra i Falköping.

Annons

Nu vill han berätta sin historia för andra. Ahmad spelade in en tre minuter lång ljudfil och skickade in till P1. Nu är han en av åtta nominerade till att bli årets "Lyssnarnas Sommarvärd".

– Det var en gammal lärare till mig som fick mig att få upp tanken från första början. En kvinna som jag var inneboende hos uppmanade mig att skicka in en ansökan till Sveriges Radio. Jag velade lite, men spelade in en ansökan lite snabbt på tågen sista ansökningsdag. Jag trodde verkligen inte att jag skulle bli nominerad. Det känns superkul!

Vad kommer du prata om i ditt sommarprat om du blir sommarvärd?

– Jag vill inte avslöja för mycket, men en del kommer att vara min historia från att vara ensamkommande analfabet till att plugga på höskolan på sex år.

–Jag kommer även att prata om hur viktigt det är att förstå andra människor. Min syn på det svenska samhället är att folk är för ignoranta och har mycket fördomar mot andra människor. Vi måste öppna upp oss mer och lyssna på andra.

Du har gjort en minst sagt häftig resa, vilken är din högsta dröm?

– Under mina år i Sverige har jag lärt mig att ta en sak i taget, så just nu är min dröm att klara tandläkarutbildningen

Fram till den 27 maj kan man rösta på vem som ska bli årets lyssnarnas sommarvärd. Lyssna på Ahmad och de sju andra kandidaternas ansökningar här.