Den då 38-åriga mannen dömdes i tingsrätten för en rad brott i maj 2017 och hovrätten fastställde sedan domen senare under året. Det rörde sig bland annat om grovt vållande till annans död, då han drograttfull kört ihjäl en 22-årig kvinna utanför Hjo. Mannen dömdes bland annat till fängelse i 2 år och 3 månader, men då han aldrig infann sig har han ännu inte avtjänat något straff. Tony Johansson på polisen i Skövde beskriver hur de arbetar med efterlysta personer:

– Så fort man gör en personfråga så kommer det upp att han är efterlyst. Det kan vara under kontroller eller att man lämnar landet.

Läs mer: Körde ihjäl kvinna efter drogfylla

Läs mer: Hovrätten fastställer dom för dödskrasch

Efter att kriminalvården konstaterat att den dömde personen avvikit från sitt fängelsestraff utfärdar de en efterlysning, men särskilt mycket mer än så verkar det inte bli, enligt Tony.

– Det är inget som man aktivt söker efter. Det finns ingen grupp som jobbar med det, utan när en sådan person dyker upp så kör man den till närmaste häkte.

Annons

Tips kan avgöra

Hur polisen arbetar med efterlysta personer beror också på brottets allvarlighetsgrad och vilka tips som inkommer.

– När någon tipsar och det känns rimligt så går man in och tittar på det. Känns det rimligt och vi har skäl så kan vi till exempel bryta oss in och göra en husrannsakan.

Att en person ska kunna undvika sitt straff förutsätter även att den inte sitter häktad under tiden, som de ofta gör vid allvarliga brott.

Problematiskt utomlands

Enligt uppgifter till tidningen har mannen som körde ihjäl kvinnan i Hjo lämnat landet. Vid sådana fall är det inte säkert att en efterlysning är tillräckligt för att hämta hem den dömde, det är svårt att få någon utlämnad från ett annat land förklarar Tony Johansson.

– Riksåklagaren får tala med deras riksåklagare och det kan bli en riktig procedur. Man måste alltså ansöka om att få hämta in någon. Det är inte säkert att de går med på det och vi måste ha ett utlämningsavtal med landet. Det är tidskrävande.

– Är det inom Norden går det däremot enklare, då är det inga problem.

Håller sig den dömda personen borta till dess att brottet är preskriberat kan polisen inte heller göra något.

Många efterlysningar

Det finns många efterlysningar inlagda i systemet, berättar Tony Johansson. En sökning på Johansson ger 98 träffar bara det. Allt handlar då däremot inte om personer som undviker straff.

– Det kan vara att de ska omhändertas för någonting. Det kan vara för frivårdens skull eller att någon bara är försvunnen. Det finns massor med olika varianter, säger Tony Johansson på polisen.

Läs mer: Granskning: Hundratals dömda undkommer fängelsestraff

Så många avvek från fängelsestraff

Dömda med anstaltsplacering (inbegriper även de som beviljats fotboja, eftersom det är ett..

Så många avvek från fängelsestraff

Dömda med anstaltsplacering (inbegriper även de som beviljats fotboja, eftersom det är ett alternativt sätt att avtjäna fängelsestraffet) som inte dykt upp på sitt datum för inställelse.

Inom parentes är totala antalet nyintagna på anstalt inklusive dem med fotboja.

År   Antal klienter

2013 1925 ( 10 962)

2014 1746 ( 10 820)

2015 1728 (10 408)

2016 1694 (10 312)

2017 1517 (10 065)