Falköpings Tidning

Annons

Kunderna vill ha lokalproducerat

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Allt hänger på dieseln

Även om svenskarna ställde om sina matvanor skulle Sverige stå inför ett stort problem om vi blev avskärmade från omvärlden. Sanningen är att svenskt jordbruk i allra högsta grad är beroende av diesel, som måste importeras.

Året Falbygdssocken är utsedd

Framåtanda, entrepenörskap och god sammanhållning.
Det är egenskaperna som har gjort att Borgunda är utsedd till Årets Falbygdssocken.

Bingo Rimér ska ta turismen till nya höjder

Under en intensiv vecka ska legendariska fotografen Bingo Rimér testa upplevelser och turistanläggningar. Till sin hjälp har han bland andra Sofia Paldanius.

Erik Kyrkander fick mandat 15 dagar efter valet

Erik Kyrkander såg först ut att bli utan plats i regionfullmäktige, men efter den slutliga rösträkningen står det klart att han tar Vänsterpartiets andra mandat från Skaraborg.
– Nu är det full fart framåt, säger han.

Demokraterna tar fem mandat

Valresultatet är nu fastställt för regionvalet i Västra Götaland. Det nya partiet Demokraterna tar fem mandat.
Se nedan vilka som tar plats i regionfullmäktige i höst.

Barn lämnade gruppboende – personalen märkte inget

Ett barn med funktionsnedsättningar kunde lämna ett boende i Skövde utan att personalen märkte något. Händelsen inträffade en fredagskväll i somras och har nu anmälts av kommunen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Falköpings arbete är unikt

Sedan 2015 har Kennert Orlenius, professor vid Högskolan i Borås, följt kommunens arbete med barn och unga.
– Det långsiktiga förebyggande arbetet är unikt för Falköping, säger han.

Så mycket drog galan in till cancerforskning

Det ekonomiska överskottet från Cancergalan i Falköping i augusti beräknas bli 110 000 kronor.
Det redovisades vid ett möte på lördagen. Då gavs också svaret - blir det en uppföljare?

Restauranger lovar servera mer svenskt kött

Just nu driver LRF en kampanj för att uppmana konsumenter att köpa mer svenskt kött. Nu har de inlett ett samarbete med flera restauranger i Mullsjö.
Artikel 2 av 18
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan