LÄS MER: Nya råd ska minska skadorna

Kunskapsluckorna är stora i Sverige kring förlossningsskador på kvinnor som föder barn vaginalt. Det konstaterade Statens beredning för medicinsk utvärdering häromåret. Det här leder till att kvinnor dels skadas i onödan under förlossningar, dels att några av dem inte får hjälp efteråt.

#minförlossning

Vi tycker att det är dags att kvinnor vågar prata om de skador de fått när de fött barn. ..

#minförlossning

Vi tycker att det är dags att kvinnor vågar prata om de skador de fått när de fött barn. Att män uppmuntrar kvinnor att prata om det och stöttar sin partner när de söker hjälp. Och inte minst att sjukvården börjar informera om vilka skador en förlossning kan resultera i och vart man vänder sig för att få hjälp.

Våga prata om det du också! Diskutera i sociala medier, här på vår nyhetssajt eller i andra sammanhang. Använd #minförlossning.

Vi har pratat med en rad sådana kvinnor i Skaraborg. Kvinnor som lider i det tysta, som inte velat prata om sina problem eftersom de skäms. Som kissar eller bajsar på sig, som har ont i underlivet eller som inte känner något alls, som inte längre kan eller vill ha sex med sin partner.

Och när de har sökt hjälp inom vården möts de av en avvisande attityd.

"Så blir det när man föder barn", är en alltför vanlig kommentar.

Några av kvinnorna har envisats och till slut har de hittat en läkare som trott på dem och som hjälpt dem. Andra har kvar sina besvär och tvingas anpassa livet därefter. Det påverkar också familjen runt omkring dem, inte minst deras partner.

LÄS MER: Ingen tog Maries framfall på allvar

LÄS MER: Stora kunskapsluckor om förlossningsskador

Det här är ett samhällsproblem. Och det är helt galet att något som berör så många är så styvmoderligt behandlat. Det borde vara självklart att det finns plats på förlossning och BB för alla kvinnor, precis som det borde vara självklart att alla blivande mödrar – och deras partners! – får veta vad de kan förvänta sig av förlossningen och vilka risker som är förknippade med den, att skador kan dyka upp senare och i så fall vart de ska vända sig.

Annons

Här haltar det i dag. Fortfarande. Själv minns jag hur jag under min första förlossning för 13 år sedan blev chockad över att det gick så fort. Budskapet jag fått inpräntat i mig var att en förlossning tar tid. Särskilt för en förstföderska.

Så blev det inte. Två timmar efter att det satt igång var jag helt öppen. Sedan komplicerades framfödandet av att barnen låg med ansiktet åt "fel" håll, det som kallas vidöppen hjässbjudning. Det slutade med klipp och att en läkare hängde sig på magen och bokstavligen tryckte ut barnet.

Jag sprack en del och fick sy. Efteråt hade jag så ont att jag under flera veckor fick sitta på en mjuk kudde.

Jag har fött två barn till, även det inte helt okomplicerade förlossningar, men jag har klarat mig utan framtida men – till skillnad mot de kvinnor som du kommer att få läsa om i vår reportageserie som publiceras under den kommande veckan.

LÄS MER: "Så blir det när man fött barn"

LÄS MER: Förlossningstraumat gav psykiska men

Flera av dem vill vara anonyma. Som de flesta kvinnor som föder barn har de inga problem att prata lite ytligt om sin förlossning, men att berätta vilka följder den fått fysiskt och psykiskt är desto svårare. Vem vill erkänna att man ser konstig ut "därnere" eller att det är svårt att bajsa? Att den traumatiska upplevelsen som förlossningen blev ledde till psykiska men? Om man sedan inte blir trodd av sjukvården när man väl söker hjälp, ja, då minskar inte skamkänslorna.

Det är hög tid att vi i Sverige gör något åt den här tystnadskulturen. Frågan måste upp på den politiska agendan, resurser måste avsättas för forskning och för kompetensutveckling, så att alla landets barnmorskor, förlossningsläkare och gynekologer vet hur de ska hjälpa sina patienter på rätt sätt.

Och det är hög tid att vi alla börjar prata om det. Gör din röst hörd, skriv till oss på redaktionen eller på sociala medier under #minförlossning. Och du kvinna som fött barn - var stolt över det fantastiska jobb som du utfört!

LÄS MER: Sara fick vänta 23 år på hjälp

LÄS MER: Stort gensvar från läsarna

LÄS MER: Projekt halverade skadorna