På söndag öppnar Falbygdens museum Dolda rum – kyrkvindarnas hemligheter, en utställning som Västergötlands museum har producerat tillsammans med Skara stift.

Utställningen visar det kulturarv som döljer sig bakom innertaken i de tidiga medeltida kyrkorna.

— Det är något som annars inte går att se, det är svårt att ta sig upp på kyrkvindarna. Det är ett bortglömt kulturarv, konstaterar museichef Elinor Karlsson.

De snart tusenåriga handbilade träkonstruktionerna som bär taken är gjorda med stor hantverksskicklighet, och kunskap om arkitektur, ofta med ornament vända mot kyrksalen.

Besökarna såg det

— Från början var de en del av kyrkorummet, innertaken har kommit till senare, säger Elinor Karlsson.

Det kan förklara varför det ofta är tolv eller 13 takstolar, långt fler än vad som behövs för bärigheten. De antas vara en symbol för apostlarna.

Tekniken för att bygga kyrkor i sten togs in från kontinenten. Om kunskapen kring träkonstruktionerna också importerades, eller om de står för ett möte mellan europeiska och lokala hantverkare, är oklart, det finns ingen dokumentation.

I Vasa-klass

Med fotografier, en modell och film ger utställningen en inblick i ett kulturarv byggt på ett hantverkskunnande som enligt Elinor Karlsson är i klass med regalskeppet Vasa.

Falbygden har, tillsammans med Kinnekulleområdet, en koncentration av kyrkor från tidig medeltid med takkonstruktioner av den typ utställningen speglar. Gökhem är särskilt intressant, andra exempel är Göteve, Marka, Kälvene, Valtorp och Vårkumla.

Utställningen avslutas den 25 maj. Sedan väntar en ny, Lek och leksaker. Där tar museet gärna emot leksaker att bygga upp utställningen med.

— Inte bara gamla, utan även leksaker från modern tid är intressanta, säger Elinor Karlsson.