Tanja Andersson är uppvuxen i lägenhet och det var också så hon och maken Marcus bodde tillsammans med sonen Liam hans första år.

Om Tanja Andersson

Ålder: 32 år.

Bor: Enplanshus från 2002 på Torps ängar i Bankeryd.

Familj: Maken Marcus, barnen..

Om Tanja Andersson

Ålder: 32 år.

Bor: Enplanshus från 2002 på Torps ängar i Bankeryd.

Familj: Maken Marcus, barnen Liam, 6, och Leah, 2 1/2.

Gör: Administratör på Jönköping University.

Intressen: Inredning, matlagning, resor.

På Instagram: @tintinsinsta

När Marcus började prata om att köpa hus var Tanja först inte helt med på noterna. Hon, som alltid bott i lägenhet och som älskade enkelheten i det?

Men när ett av husen blev till salu, kändes det bara rätt. Här fanns lägenhetskänslan - fast i husform.

Huset, ett enplans med högt (4,5 meter) i tak i den öppna köks- och vardagsrumsdelen, var modernt och lättillgängligt. Det är byggt 2002. Familjen flyttade in vintern 2013.

För ett år sedan gjordes den öppna planlösningen ännu mer öppen, då köket renoverades. Bort åkte kylen och frysen som stod som en avskärmare mellan köksbänkar och matplats. In på samma plats sattes i stället en köksö. Med bänkskiva av kvarts, marmorliknande men betydligt mer tålig. Samma skivor ligger över samtliga köksskåp.

— De kostade nog lika mycket som hela köket! Men det var det absolut värt, de tål allt, säger Tanja.

Stilrent och tidlöst

Familjen har sedan flytten vuxit och består nu också av Leah, 2 1/2 år. Den öppna planlösningen passar bra ur ett småbarnsförälderperspektiv.

Annons

— Jag trivs bäst i köket, för jag älskar att laga mat. Jag kan se barnen hela tiden, även om de sitter i soffan. Det är skönt att ha den överblicken. Enda nackdelen är väl när det blir diskberg, då syns det också väldigt väl.

Är du pedant?

— Det är jag, det ska jag inte hymla med.

Det var under föräldraledigheten med Leah som Tanjas inredningsintresse tog ordentlig fart. I samma veva startade hon ett instagramkonto och började posta bilder från hemmet. Utan någon egentlig medveten tanke började kontot växa och har i dag över 10 000 följare.

— Mitt hem betyder jättemycket för mig, livet är ju här, och jag tycker om att göra det fint för mig och min familj. Samtidigt blir jag jätteglad om andra blir inspirerade av mig.

Delar ni intresset, du och Marcus?

— Jag är nog den drivande och kan också vara väldigt spontan. Jag kan bara få för mig att måla om i barnens rum till exempel och oftast tycker Marcus att det blir väldigt bra. Samtidigt får man ge och ta lite, jag kan inte bestämma allt.

Färgmässigt går det mesta i vitt och grått, materialvalen i silver och krom.

— Min stil är stilren och tidlös. Jag satsar väldigt mycket på klassiker, inte minst när det gäller lampor. Visst kostar det, men man tröttnar inte. Ljuskronan Sarfatti, från Flos, köpte vi när vi flyttade in och vi är lika nöjda med den än.

Talande motiv

Husets väggar är ganska kala. Till viss del ett medvetet val, men också en följd av att Tanja har svårt att falla för tavlor.

— Det är det svåraste som finns. Jag fascineras av dem som kan få tio olika tavlor att stämma ihop. Ett motiv måste säga mig någonting för att jag ska kunna hänga upp det.

Så är det med de iögonfallande konstverken över soffan i vardagsrummet. Liksom med den sprillans nya fotokonsten som hänger i hallen. En bild på en hall, i en hall. Med smutsgröna väggar som stämmer väl in med övriga färgklickar i hemmet.

— Jag har fått den av en killkompis tänkte jag säga, men jag har aldrig träffat honom, utan vi har kontakt via Instagram. Han bor i Göteborg och där fanns den här bilden i limiterad upplaga i en butik. Han köpte den och skickade den till mig och så swishade jag pengar. Det blir en plattform där man får vänner som man delar samma intresse med