Falköpings Tidning

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Eleverna fick matte ur verkliga livet

Hur funkar skolmatten i verkliga livet?
Smartmatte låter elever få veta hur viktigt matematik är på jobbet.

BUP ska ha färre mottagningar

BUP Falköping har inte stängts, men har nu öppet endast en dag i veckan och fungerar som satellitmottagning till BUP Skövde.
Samtidigt pågår en översyn över var BUP ska ha verksamhet i regionen och en bärande tanke är att skapa färre och mer robusta enheter.

Se alla bilder från prinsens besök

I dag kommer prins Carl Philip till Skaraborg när SLU inviger sin nya forskningsanläggning vid Götala.
– Det är jätteroligt att han visar ett sådant intresse för den här produktionsgrenen, säger platschef Margareta Stigson.

Så minskar vi vår påverkan på klimatet

18 miljoner ton, så mycket koldioxid släpper invånarna i Västra Götaland ut varje år på grund av sin konsumtion. Men allt fler vill minska sin klimatpåverkan. Här är fem tips till hur du kan göra gott för både planet och plånbok, skriver Karl Andersson, vd för Matsmart.

Wigh stödde Vänstern om ensamkommande

Vänsterns förslag om hur kommunen ska backa upp dem som hjälper ensamkommande fick oväntat stöd.
Politiske vilden Hanna Wigh tyckte fullmäktige skulle säga ja till motionen.

Lisebergs läskiga reklamfilm stoppas

Liseberg har gjort en reklamfilm om höstens halloween-satsning. Nu har filmen stoppats på flera annonsplatser – för att den är för läskig.

Här springer tjuven ut med stöldgodset

Kassörskan hjälpte en kund med en paketutlämning och då rusade de två 17-åriga tjuvarna in och ryckte åt sig en kundkorg med cigarettlimpor.
Nu åtalas båda för stölden och både de och föräldrarna krävs på skadestånd.

Falköping toppar bland 60 stadskärnor

Falköping toppar Fastighetsägarna undersökning Årets cityklimat.
Omsättningen i centrum har ökat med sex procent mellan 2016 och 2017.
– Omgörningen av centrum, och två nya varumärken, är de tydligaste förändringarna, säger näringslivschef Magnus Sundén.
Artikel 2 av 19
Västgötaproducerat går hem
Tillbaka till startsidan