Annons

Långläsning: Den svenska maten

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Hall Medias vd om uppköpet: "Kommer att gagna vår publik"

Mats Tidstrand, vd på Hall Media, menar att försäljningen av tidningsgruppen var oundviklig.
– Jag tror att det här är positivt för Hall Medias långsiktiga utveckling och något som kommer att gagna vår publik, säger han.

Mittmedias affärsansvarig om köpet: ”Tillsammans blir vi starkare”

På tisdagen stod det klart att Hall Media tecknat avtal om att sälja tidningsgruppen till Amedia och Mittmedia.
– Ju fler som går tillsammans, desto större möjligheter har vi att lyckas, säger Mikael Nestius, affärsansvarig för Mittmedia.

Klottrade ner Skövde för 250 000 kronor

Den 22-årige mannen klottrade på 51 olika platser i Skövde under två år.
Skadegörelsen har kostat kommunen, militären och andra sammanlagt 250 000 kronor.
Nu vill fastighetsägarna ha ersättning och den misstänkte åtalas för grov skadegörelse.

Finare statistik ska ge bättre bild av räddningstjänstens utryckningar

Räddningstjänstens utryckningar har blivit långsammare, enligt dess egen statistik. Men man tror inte statistiken ger en rättvisande bild och nu ska därför statistiken förfinas.

Mediejättar köper Falköpings Tidning och Hall Media

Under vintern har det rapporterats uppgifter om att flera stora medieaktörer visat intresse för att köpa mediehuset Hall Media som ger ut Falköpings Tidning. Nu är det klart att norska Amedia tillsammans med svenska Mittmedia blir de nya ägarna.

Insändare: En värld fullt av dömande mot ensamma mammor


Sista deltävlingen i Vintercupen avgjord

I lördags kördes den sjätte och sista deltävlingen för säsongen i Vintercupen östra Skaraborg.
Den här gången var det Töreboda MK som stod värd för det populära arrangemanget som nu lockade 470 förare till start.

Så många semlor klämmer vi på fettisdagen

En tisdag dedikerad åt ett bakverk – som svällt på senare år. I dag trycker svenskarna i sig 132 ton mandelmassa och 211 ton grädde. Sammanlagt blir det sex miljoner semlor.
Artikel 2 av 19
Västgötaproducerat går hem
Tillbaka till startsidan