Vattenläget i Västra Götaland är inte akut – men det är allvarligt.

Nederbörden har varit liten i regionen under hela året och grundvattennivåer, sjöar och vattendrag är på många platser kraftigt påverkade. Torkan har också lett till stora vattenuttag och flera vattenverk ligger nu nära sin tekniska maxkapacitet för att producera vatten.

Det är därför som Länsstyrelsen och branschorganisationen Svenskt Vatten nu går ut med sin uppmaning om att man ska spara vatten.

– Det har varit en så långvarig torka och därför måste vi börja hjälpa varandra och vara sparsamma. Vi tänker på sikt också. Det kommer säker att regna så småningom men det är torrväder så långt vi kan se och det är viktigt att vi alla hjälps åt för med små medel så kan vi spara mycket vatten. Vi är vana i det här landet att kunna använda hur mycket vatten som helst så därför vill vi skapa en medvetenhet kring det, säger Karin Ladberg som är kommunikationsstrateg på avdelningen för verksamhetsstöd hos Länsstyrelsen.

I ett pressmeddelande har Länsstyrelsen också tips på hur man med små medel kan dra ner på sin vattenförbrukning (se faktaruta).

Karin Ladberg hoppas och tror att invånarna i Västra Götaland kommer att ta till sig uppmaningen.

– Det hoppas vi givetvis. Det handlar om små medel men med dem så kan man förändra ganska mycket. Vi använder upp till 140 liter vatten per dygn och med små åtgärder kan vi spara in på det. Och varje person som sparar vatten betyder mycket i det stora hela.

Annons

Hur mycket regn måste det komma för att vattenläget i länet ska se bra ut igen?

– Jag kan inte säga några siffror för det är väldigt svårt. Men det behövs väsentliga mängder regn och det behövs långvariga regn. Det räcker inte med skurar.

Så uppmaningen om att spara vatten lär ligga kvar ett tag?

– Det kommer den absolut att göra, säger Karin Ladberg.

Så sparar du vatten

Bli mästare på att snabbduscha

När du duschar förbrukas 6 till 45 liter vatten i minut..

Så sparar du vatten

Bli mästare på att snabbduscha

När du duschar förbrukas 6 till 45 liter vatten i minuten. Under en dusch på 15 minuter går det åt mellan 90 till 675 liter vatten. Varje minut du sparar i duschen, sparar alltså vatten. Så – korta ner dina duschar och stäng av vattnet i duschen när du tar i schampo/balsam och när du tvålar in dig.

Stäng av kranen

Visste du att du sparar upp till 6 liter vatten i minuten genom att stänga av kranen när du borstar tänderna eller rakar dig? Om du är en av dem som borstar eller rakar dig med kranen rinnande, förbrukar du upp till 24 liter vatten per dag! Lär också dina barn att kranen ska stängas av när man borstar tänderna – en enkel vana att införa.

Diska smart

Vid en normalstor disk under rinnande vatten går det åt ungefär 120 liter. För att diska smartare kan man organisera disken och skrapa av fett och matrester innan du diskar så går det åt mindre vatten för att få disken ren. Använd diskbalja för handdisk istället för att diska under rinnande vatten. Använd samma glas till dricksvatten under dagen så sparar du disk.

Byt ut slangen mot en vattenkanna

En vattenslang kan förbruka så mycket som 1000 liter vatten i timmen. Vattna i stället med en vattenkanna i trädgården. Du kan dessutom minska avdunstningen och spara vatten genom att täcka jorden med bark, kompost eller hö och vattna på morgonen eller sent på eftermiddagen.

Gräsmattan klarar torka

Generellt klarar en gräsmatta långvarig torka. Tänk på att det går åt 150 liter om du har vattenspridaren eller vattenslangen igång i 20 minuter. Är det bevattningsförbud i din kommun så får du så klart inte vattna alls.

Sätt ut en regnvattentunna

Om du bor i hus kan du ställa en regnvattenbehållare under takrännan. Du kan använda det uppsamlade vattnet till att vattna plantorna, putsa fönster eller annat. Då kan du också glädja dig över att vattnet inte kostat dig någonting.

Utnyttja kylskåpet effektivt

Här är ännu en enkel idé som är smart särskilt under sommarmånaderna. Istället för att låta vattnet rinna tills det är kallt när du vill ha ett glas vatten, fyll istället en kanna med vatten och ställ den i kylskåpet.

Tvätta smart i tvätt- och diskmaskinen

Börja med att se efter om kläderna verkligen behöver tvättas. I många fall räcker det med att punktbehandla en fläck eller att hänga ut plagget på vädring. Försök att tvätta fulla maskiner. Detta gäller både tvätt- och diskmaskinen. På det sättet undviker du att tvätta halvfullt, och sparar tonvis av vatten – särskilt om dina maskiner inte är vattensmarta.

Undvik att bada i badkar

Ett badkar rymmer cirka 200 liter. Det är mer än en medeldygnsförbrukning för en person i Sverige. Ta en snabb dusch i stället.

Reparera droppande kranar

Bli kvitt en av de mest irriterande ljuden i hela världen och stoppa slöseriet av vatten. Ja, nu är det hög tid att fixa den droppande kranen. Det är inte svårt för den händige att själv fixa en droppande kran för att förhindra att upp till 15 liter vatten varje dag försvinner ner i avloppet – till ingen nytta. Det motsvarar nästan 5 500 liter om året. Det finns flera filmklipp på nätet som guidar dig steg-för-steg.

Tvätta bilen i modern biltvätt

Tvätta din bil i en modern biltvätt. Det finns både automatiska och gör-det-själv-hallar. Biltvätten ska ha oljeavskiljare eller reningsverk för att rena det smutsiga vattnet från tvätten. Välj en tvätt som har vattenåtervinning och allra helst en som är miljömärkt.

Swimmingpool Om du har swimmingpool, tänk på följande: Täck poolen för att undvika att vattnet dunstar. Stäng av automatiska påfyllningspumpar. Är det bevattningsförbud i din kommun så får du så klart inte fylla poolen alls.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland.