— Det kan vara svårt eftersom det är så mycket som spelar in. Man vill ju förstås inreda för sitt barn men samtidigt ska det passa ihop med resten av hemmet, säger hon.

Jessicas bästa tips för barnrummet

• Rummet ska uppmuntra till lek, det är det viktigaste! Anpassa möblering och upplägg efter v..

Jessicas bästa tips för barnrummet

• Rummet ska uppmuntra till lek, det är det viktigaste! Anpassa möblering och upplägg efter vad barnet gillar att göra.

• Ha gott om förvaring. Skåp och lådor som sväljer alla prylar är guld värt.

• Satsa på bra grejer. Hellre trä än plast och gärna ekologiskt. Köp begagnat eller önska i present om budgeten är tajt.

• Tänk vanligt rum. Använd kuddar, växter och tavlor för att göra fint.

• Glöm inte belysningen! Punktbelysning ökar myskänslan och är även praktisk att kunna använda på natten.

• Var kreativ! Gå loss, gå över gränsen, maxa färg- och mönsterkombinationer. Var bättre än i barnrummet att våga just det?

Sexåriga Sickans (och ja, han är döpt efter Jönssonligans ”Lysande, Sickan”) rum är just ett lysande exempel på det. Här ville Jessica gärna ha grått som i resten av lägenheten, medan Sickans favoritfärg är blå.

— Jag är superbra på att sälja in saker och det gör jag även hos mina barn. Men det här kunde jag inte snacka upp. Däremot fick jag välja nyans.

Två av fyra väggar blev därför djupt blå, två blev vita. Mitt i rummet står ett vanligt köksbord (billigast tänkbara på Ikea) och fyra loppisstolar.

— Sickan leker mest med lego och då behövs det ett stort bord. Han sitter jättemycket här.

Såväl hans som lillebror Charlies, 2, rum är färgglada och andas lekfullhet. Inte mycket skvallrar om att det är rum åt just två grabbar. På samma sätt som namnen är könsneutrala är rummen det.

— Jag tycker om alla färger och vill inte att något ska behöva kännas typiskt pojkigt eller flickigt, säger Jessica.

Mixa och matcha

Så hur gör man då, för att få hemmets kanske svåraste rum att tilltala både stora och små?

Annons

Jessica menar att vi ibland gör det krångligare än vad det behöver vara. Tänk vanligt rum, tipsar hon.

— På samma sätt som man köper fina kuddar och krukor till vardagsrummet kan man göra det till barnrummet. Jag gillar när det går en röd tråd mellan rummen. Hos oss ser man det bland annat genom Stringhyllorna och furuskåpen.

Mixa och matcha, är ett annat tips.

— Färger och posters kan man ändra hur lätt som helst. Och i ett barnrum får man verkligen gå loss, gå över gränsen i både färg- och mönsterkombinationer.

— Det kan jag uppleva är en spärr hos många. Men egentligen är det ju inte krångligare än att man samlar ihop saker man själv tycker är fina. De posters jag har på väggarna kanske inte passar ihop egentligen, men jag tycker att de gör det och då blir det liksom fint ändå.

Till vardags jobbar Jessica i barnbutiken Katani på Väster i Jönköping. Mycket av barnens leksaker kommer förstås därifrån. Mycket trä och mycket ekologiskt.

— Jag är inte exemplarisk, det gömmer sig nog något plastgarage här också. Men jag försöker så mycket det går.

Tycker barnen att ”finleksakerna” är lika roliga då?

— Ja! Verkligen ett jättestort ja på det. Vi har haft en sådan här vanlig kassaapparat i plast som låter. Nu har vi en i trä som Charlie gillar mycket mer.

Men det är också en kostnadsfråga?

— Ja, men jag köper inte allt nytt. Jag hittar mycket på loppisar och Blocket. Och så önskar vi oss mycket av grejerna i present.

Fördelen är att leksakerna också är fina att titta på och därmed även blir som prydnadssaker i rummen. Men, understryker Jessica, allt är i grunden till för att lekas med.

— De får verkligen härja runt, men blir det för stökigt blir det nästan svårt att hitta någon lek i det. Vi städar innan vi går och lägger oss.

”Vi”?

— Ofta slutar det med att jag gör det själv. Men då kan jag passa på och piffa lite samtidigt.