I tisdags presenterade White Guide sin lista över Sveriges bästa restauranger. Allra bäst i landet är Fäviken Magasinet i Järpen, som också är vinnare av priset Årets bästa gastronomi.

Bäst av de Skaraborgska krogarna placerar sig Den Lilla Krogen i Skövde med poängen 28/64, där den första siffran är matpoäng och den andra är totalupplevelsen. 40 är maxpoäng för maten och 100 är max för upplevelsen.

– Återigen får vi högst matpoäng i länet, och det är fantastiskt roligt, säger krögaren Eddy Lundqvist.

I täten bland Skaraborgskrogarna återfinns också bland andra Restaurang Hvita Hjorten, Lidköping, och Bjertorp slott, Kvänum.

– Jag hade förhoppningen att vi skulle få samma eller högre poäng som förra året, säger Eddy Lundqvist.

I motiveringen från White Guide kan man läsa: "Skövdes lilla krog växer och blir lite större. I lokalen intill plockas samma ruffa tegelväggar fram som i originalet – med fler sittplatser och välbehövligt luftigare matsal som resultat..... ..... Närproducerat är genomgående också när det kommer till maten, utvalda hantverksmässiga matproducenter från västsverige nämns flitigt i menyn. Rådjur från Småland har landat bland härligt besk grönkål från Mariestad och söta, nästan karamelliserade rostade palsternackor – fin balans och nyans."

Annons

– Huvudfokus ligger på maten och där satsar vi mycket på lokala råvaror och framförallt på hantverket i matlagningen. Vem som helst kan steka en köttbit och göra pommes frites, men det blir inte med automatik bra mat bara för att det är lokalt producerat, säger Eddy Lundqvist.

Under hösten byggdes Lilla krogen ut. Den blev klar den 11 december och har nu 60 platser. I köket jobbar Eddy och fem kockar på heltid, plus en extra.

– Förut var vi lite begränsade av utrymmesbrist. Det har blivit en stor skillnad och gör att vi blir en bättre restaurang som är luftigare och rymligare. Dessutom har köket blivit större och ger oss mer möjligheter att utveckla maten.

Närmast på agendan står ett antal eventmiddagar med fokus på mat eller dryck.

– Vi ska inte göra dem så stora, utan begränsa antalet platser till 12 vid varje tillfälle. Vi vill att det ska ha en hög kvalitet och kännas personligt och intimt för gästerna.

Ungefär 700 restauranger testades, varav 600 kvalificerade sig till en White Guide-rekommendation.

– Nu siktar vi på att bli bättre och bättre för varje år, säger Eddy Lundqvist.

White Guide

Restaurang, ort, matpoäng/totalpoäng

Den Lilla Krogen, Skövde, 28/64.

Restaurang Hv..

White Guide

Restaurang, ort, matpoäng/totalpoäng

Den Lilla Krogen, Skövde, 28/64.

Restaurang Hvita Hjorten, Lidköping, 27/69.

Bjertorp slott, Kvänum, 26/68.

Mellbygatans ost & delikatesser, Lidköping, 25/66.

Restaurang Sjöboden, Lidköping, 25/67.

Feeling Restaurant & Wine bar, Lidköping, 23/60.

Forshems Gästgivaregård, Hällekis, 23/65.

Sill & Dynamit, Mariestad, 22/61.

Tivedens mat, Karlsborg, ingen uppgift.