Lina hade inte ens lärt sig gå innan hon satt på en hästrygg första gången. Hon var tre år när hon fick sin första egna häst.

Uppväxten handlade dock till stor del om något helt annat. Som tvååring fick Lina och familjen veta att hon hade typ 1-diabetes, något som varken hennes mamma, pappa eller tre äldre bröder har.

Lina var mycket sjuk i unga år på grund av ett nedsatt immunförsvar.

– Jag var laktosintolerant och tålde inte mammas bröstmjölk och mina halsmandlar var så stora att jag inte fick i mig någon näring.

Hon har tillbringat åtskilliga timmar på Skaraborgs sjukhus i Skövde.

– Ja, många högtidsdagar har jag fått fira där genom åren.

Numera är hon inte inlagd lika ofta. Senast var för cirka ett halvår sedan.

– En infektion i kroppen kan ställa till med hur mycket som helst för mig.

Fina meriter

Trots detta är hon en ryttartalang, som har vunnit DM, varit tvåa på GP-ponnyn i Scandinavium, blivit trea på ungponny-SM och i somras var sjunde bästa svenska ekipage i klassen young rider vid Falsterbo Horse Show.

– Det är en befrielse att vara i stallet och med hästarna, något som ger mig mycket energi och glädje. Att utöva något jag brinner för trots sjukdomen.

Hur mycket påverkar din diabetes dig?

–Jättemycket. Så fort jag inte ligger helt bra i blodsockret får jag en nedsatt hjärnfunktion och då påverkas så klart mina prestationer på banan. Därför måste teamet runt om kring mig finnas där och stötta för att det ska gå. Det hade varit väldigt svårt för mig att åka iväg på en tävling helt själv.

Lina minns en tävling i Jönköping.

– Då blev jag jättelåg. Mamma, som känner mig och min sjukdom bättre än någon annan, såg att jag tappade kontrollen och fick gå in, ta tag i hästen och leda ut oss från framhoppningen.

Lina har även fått flytta startnummer för att det inte gått ihop med hennes tillstånd just då.

– Tävlingar kräver mycket planering rent sjukdomsmässigt. Äta bra, hålla blodsockret i schack och ha med sig mycket extra mediciner i och med att vi är borta. Tidigare var jag glutenintolerant och då var vi tvungna att ha med mycket mat också.

Vad skulle du säga till en ung tjej eller kille som drabbas av diabetes, men ändå vill satsa på sin idrott?

Annons

– Bryt ihop och ge dig f-n på att klara av det. Det är en skitjobbig grej så många dagar i veckan. Men det hjälper inte att tycka synd om sig själv, utan enda utvägen är faktiskt att ta hand om det.

Pälsdjursallergi

Som om det inte var nog med diabetes är Lina även allergisk mot pälsdjur, vilket innebär att hon måste ta tabletter och allergimediciner.

– Det är många som har ifrågasatt det, varför jag vill utsätta mig för det. Men jag tycker det är värt det. Visst, jag skulle kunna skita i allt som har med hästar att göra, och på ett sätt må bättre – men totalt sett skulle jag inte må hälften så bra om jag inte fick göra det jag älskar.

Inte ens när hon råkat ut för skador har hon kunnat hålla sig borta. I somras fick hon en fraktur på foten efter att ha fått en häst över sig. Fyra dagar senare satt hon i sadeln igen.

När någon säger ”det där klarar du nog inte, Lina” gör hon allt för att motbevisa det.

– Har jag inte kunskapen så tar jag reda på det.

Var har du fått den viljan ifrån?

– Dels har jag ärv det, dels efter allt jag har gått igenom.

Kan du känna en revansch över att ha kommit så här långt?

– Ja, verkligen.

SM i helgen

Nu laddar Lina för SM för young rider. Mästerskapet avgörs i Billdal utanför Göteborg. På fredag är det uppvärmningsklass, kval på lördag och finalen på söndag. Totalt är det 35 startande i hennes klass.

– Jag har ganska höga mål, topp sex ska jag bli, men allra helst ta medalj.

Hon var med i SM i somras.

– Då var jag trea i kvalet, men sen ville inte min häst ta vattengraven i finalen.

Hästen är densamma nu, Double Of C.

– Vi köpte henne när hon var två månader. Hon är elva år nu.

Hur skulle du vilja beskriva henne?

– Envis, ganska kaxig men har ett hjärta av guld.

Är ni lika?

– Ja, och det gör att det kan skära sig mellan oss ibland.

Stallet har hon hemma hos mamma i Stöpen.

– Jag har två egna hästar, sen hjälper jag andra med deras hästar också. I december kommer det att komma lite nya hästar i stallet.

Hur mycket tid lägger du på detta?

– Oj, all tid jag kan skulle jag säga. Jag jobbar hundra procent, utöver det blir det inte så mycket mer än hästarna. Det är tävling nästan varje helg.

Nästa år är tanken att hon ska åka utomlands och tävla en del.

– Det vore en ny erfarenhet och skulle förmodligen göra att landslagsledarna fick upp ögonen för mig på ett annat sätt, säger Lina Johnsson Anderberg, som redan bevisat att det går att nå toppen trots sjukdomsproblem.

Lina Johnsson Anderberg

Ålder: 21 år.

Bor: Skövde.

Familj: Mamma, pappa, bonuspappa, tre bröder.

Civilstånd: Sambo.

Yrke: Säljare.

Intressen: Shoppa, gymma.

Äter helst: Tacos.

Lyssnar på: Allt som går att sjunga till, gärna dansband.

Ser på: Syrror.

Bästa egenskap: Väldigt ödmjuk och vinnarskalle.

Sämsta egenskap: Fruktansvärt dålig förlorare.

Förening: Falbygdens Hästsportförening.