Sverige gjorde inget bra OS, blev nästan förnedrat av Norge i kvartsfinalen, 7-19 i paus och 20-33 till slut.

Det var många som var dåliga i det svenska laget, inte minst Linnea Torstenson, men hon var inte ensam om det.

När den rutinerade niometersspelaren inte togs ut till landskamperna i Polen i oktober började jag ana att Henrik Signell kanske tappat förtroende för henne, men jag trodde ändå hon skulle ta en plats i EM-laget.

Henrik Signell hade en svår uppgift att som ny förbundskapten ta över Sverige nästan lagom till OS i Rio de Janeiro. Han fick aldrig ihop LAGET, varken offensivt eller defensivt. Spelarna kom aldrig upp i sina normala prestationer. Jenny Ahlm, Johanna Bundsen, Sabina Jacobsen var tre andra spelare som aldrig hittade rätt.

Jag vet dock vad Linnea Torstenson kan i sina bästa stunder.

Jag hoppas att Henrik Signell inte behöver ångra sitt beslut, men…

Han tog med Johanna Westberg i stället. Det är en bra skytt, men helt orutinerad i mästerskapssammanhang.

Jag tror det hänger mycket på om Jenny Ahlm kommer i form hur det svenska niometersspelet kommer att fungera. Det räcker inte bara med Isabelle Gulldén.

Annons

Linnea Torstenson skulle ha varit värdefull, inte minst som ledargestalt, men även kunnat gå i bräschen för ett tuffare försvarsspel än senast. 36 insläppta mål mot Ryssland, 29 mot Holland och 33 mot Norge var uselt.

Det var annars väntat att en annan tidigare Skövde HF-spelare, Angelica Wallén, inte skulle ta en plats i EM-laget. Hon har nästan aldrig fått chansen i blågult. Signell litar mer på rutinerade Ida Odén som ännu inte visat någon landslagsform efter comebacken och orutinerade Hanna Blomstrand, 20.

Vi får se hur det slår ut.

Jag är också tveksam till uttagningen av Sabina Jacobsen som enbart försvarsspelare. Enligt mitt sätt att se det har hon gjort sitt i det svenska landslaget.

Jag tycker däremot det var roligt att Anna Lagerquist fick chansen som andra mittsexa och att Emma Ekenman-Fernis blir andra högersexa två spelare i storform.

För att Sverige ska någon som helst chans att nå en semifinal, som många tror, måste någon av målvakterna Johanna Bundsen och Filippa Idéhn storspela. Det återstår att se?

Det blir tufft för Sverige att ta medalj i detta mästerskap, trots hemmaplan. OS-vinnarna Ryssland och revanschsugna Norge verkar vara logiska finallag, Holland med nya tränaren Helle Thomsen och OS-tvåan Frankrike kommer också att vara med bland de bästa lagen, kanske Spanien.

Sedan brukar det alltid bli någon överraskning: Ungern, Serbien, Rumänien???

Jag hoppas att inte Linnea Torstenson gjort sin sista landskamp, men det kan vara så. Hon har i vilket fall som helst betytt oerhört mycket för svensk damhandboll sedan debuten 2005 med 175 landskamper 654 mål, tre OS och EM-silver 2010.

I kväll kommer jag att finnas på plats i Idrottshallen i Skara.

Den kommer tidigt att vara fullpackad (1000 personer) inför säsongens första derby, Skara HF-Skövde HF.

Normalt ska Skövde HF vinna, men derby är derby, så allt kan hända.

Skara HF fick under helgen extra självförtroende efter säsongens första vinst, bortatriumfen i Boden (23-20), så allt kan hända.

ÅTERBLICK: 19 år sedan senaste Skaraborgsderbyt