Nu, under onsdagen, har utlandsrösterna och resterande förtidsröster räknats i valet till riksdagen. Dessa läggs till det preliminära valresultatet. Med 163 av 164 valdistrikt räknade ser mandatfördelningen i Skaraborg inte ut att ändras mot hur den har sett ut tidigare.

Centerpartiet har ett mandat, men en ganska hög andel av rösterna för att ’bara’ ha ett mandat: över nio procent av rösterna. Men de kommer inte upp i tillräckligt stor andel för att få två mandat.

– För att ta två fasta mandat hade vi behövt ligga på 12, 13 procent, säger Leif Walterum.

Socialdemokraterna förlorar ett mandat jämfört med i förra valet, enligt det preliminära valresultatet, och har nu tre mandat. De har drygt 30 procent av rösterna i Skaraborgs valkrets.

Chansen att förtidsrösterna och utlandsrösterna skulle ge Socialdemokraterna ett fjärde mandat har inte bedömts som så stor.

– Historiskt har det varit så att bland utlandsrösterna, som påverkar mest, brukar det vara övervikt för alliansen, säger Leif Walterum.

Trots att Centerpartiet inte verkar få fler än ett mandat i Skaraborgs valkrets har han inte gett upp hoppet om en riksdagsplats. Han hoppas på personkryssen, som är långt ifrån färdigräknade.

– Det är spännande. Man sitter som på halster, säger Leif Walterum.

Val