Lodjuret gick till attack vid en gård ”inte långt från Margareteholm”, beskriver Bo Adolfsson som är rovdjursspårare och besiktningsman på länsstyrelsen i Jönköpings län.

Fakta: Lodjur i länet

Förekomst: Resultaten från inventeringen av lodjur 2015/16 visar att det finns cirka 1 300 lodju..

Fakta: Lodjur i länet

Förekomst: Resultaten från inventeringen av lodjur 2015/16 visar att det finns cirka 1 300 lodjur i Sverige. Det är en fortsatt ökning sedan 2013/14 då resultatet var omkring 840 lodjur. Mest ökar de i södra och mellersta Sverige.

Annons

Djurägaren upptäckte fåren på eftermiddagen och ringde länsstyrelsen. När besiktningsman kom till platsen låg ett par döda får inte långt från sjökanten. Ett togs med för analys.

— Det syntes bara lite blod på ullen i halsen, säger Bo Adolfsson.

Lodjur angriper ofta strupen, förklarar han.

— Men inget var ätet på djuret. De gör så ibland. Ibland äter de baklåren eftersom de tycker om det rena köttet.

Djurkroppen transporterades till Grimsö viltskadecenter i Lindesberg samma kväll och analyserades under onsdagen. Först framåt onsdag kväll kunde personalen bekräfta att det verkligen var ett lodjur som attackerat.

Svårt skydda sig

Attacken ska ha skett någon gång mellan måndag och tisdag. Fåren har oftast tillsyn en gång per dygn ungefär. Alla djurägare i trakten fick under onsdagseftermiddagen en varningssignal via ”rovdjuralert” så att de kunde titta till sina djur.

Kan man göra något för att skydda djuren mot lo?

— Det är inte lätt eftersom de är duktiga på att klättra och hoppa.

Vid Mullsjö finns revir och här har lodjur synts tidigare.