Det blev Skaraborg för hela slanten när statsministern åkte ut på sin andra valresa i landet för i år.

Dagen inleddes med ett besök på företaget Manntek i Mariestad som tillverkar kopplingar till rör för naturgas. Därefter var det Varas tur och då passade Stefan Löfven också på att avslöja en ny satsning: socialdemokraterna vill utöka den statliga servicen i landet.

Under kommande mandatperiod ska 55 nya kontor med statlig service inrättas i landet. Förutom på de 27 orter som Serviceutredningen har föreslagit vill Socialdemokraterna även se servicekontor på ytterligare 28 orter, däribland Vara och Hjo.

– Under lång tid har staten dragit sig tillbaka för mycket. Det innebär också att servicen för medborgare runt om i landet har blivit sämre när det gäller kontakten med myndigheter. Under Alliansens tid så blev det fler statliga jobb i Stockholm, de flyttade dit från övriga delar av Sverige och så kan vi inte ha det. Därför har vi har lagt om politiken. Vi ska bryta den här Stockholmsfixeringen nu och se till att vi har ett hela landet-perspektiv, säger Stefan Löfven.

Han förklarar att Socialdemokraterna vill satsa 120 miljoner kronor extra för att fler statliga servicekontor ska kunna inrättas. För Varas del innebär det att invånarna kan träffa representanter för Skatteverket, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Arbetsförmedlingen på orten.

Annons

Dessutom undersöks möjligheterna att även inkorporera passhanteringen på servicekontoret. Polisen kommer att ha kvar ansvaret, men enligt förslaget ska medborgare kunna ansöka om och hämta ut pass på sitt lokala servicekontor.

Tillsammans med andra satsningar som regeringen gjort ska detta lyfta landsbygden, menar Stefan Löfven.

– Vi höjer anslagen till vägar och järnväg, vi har höjt ambitionsnivån för bredband och vi har en ny skogspolitik för att öka uttaget av skogen. Vi har också en livsmedelsstrategi, förklarar han.

Under besöket i Vara hann Stefan Löfven också att besöka flera näringsidkare. Han var på Salong Varafin, Fagerbergs herr och dam samt Vara bokhandel, där han träffade engagerade företagare.

– Det är gemytligt i Vara. Det är lite samma känsla som där jag växte upp, konstaterade Stefan Löfven, som avslutade besöket med lunch på Conditori Nordpolen.

Därefter gick färden vidare till Falköping och åttondelsfinalen i fotboll. Stefan Löfvens speltips före matchen var 2-1 till Sverige.