Plötsligt fylldes nyhetssajter och sociala medier med klipp på en rappande, rockande och erotikdansande riksdagspolitiker. Ebba Busch Thors medverkan i SVT:s Så ska det låta fick många att sätta söndagssnackset i halsen. Och inte undra på det. När såg vi en partiledare rappa till Timbuktu senast?



Det här var ingen Göran Perssonsk fegdans med kossan Doris. Ebba gick all in – och det gjorde hon uppenbarligen helt rätt i. Hennes medverkan hyllades från både höger och vänster, den politiske kommentatorn Marcus Oscarsson kallade det för en supersuccé och på Twitter duggade applåd-emoijin tätare än efter en hel melodifestival. Ebba Busch Thor gjorde något som ingen annan politiker av hennes kaliber gjort tidigare. Men hon förblir inte den ende. Tvärtom. Ebbas medverkan i Så ska det låta blir startskottet för en rad av oväntade politikerframträdanden i svensk tv.



Jimmie Åkesson är först ut att ta efter KD-ledarens framgångsrecept. Han överväger programutbudet noga innan han fastnar för realityserien Allt för Sverige. Framför allt tilltalas han av namnet på serien, men också möjligheten att få gräva ner sig i sitt stolta, svenska arv.

Till en början går det ganska bra för Jimmie. SD-toppen visar ett närmast osunt Sverige-intresse och triumferar i tävlingarna. Men så kommer bakslaget. Enligt den släktforskning som görs i programmet visar det sig att Jimmies förfäder inte alls härstammar från Sverige – utan från Rumänien. Hela Jimmies värld ställs upp och ner.

Annons

Han lämnar tävlingen med omedelbar verkan och åker hem med svansen mellan benen.



För Annie Lööf är valet av tv-program enkelt. För att knyta an till Centerpartiets bonderötter (och för att det är en outtalad dröm sedan barnsben) ställer hon upp i 2018 års upplaga av Farmen.

Men väl där blir det inte riktigt som hon hade tänkt sig. Annie, som motsätter sig fulspel och ohederliga samarbeten, har svårt att hitta sin plats i gruppen. Hon trivs bättre med djuren, och bestämmer sig därför för att tillbringa hela sin Farmen-tid i gethagen. Där utvecklar hon – efter veckor av ihärdigt betande – en enastående nackmuskulatur. Det visar sig bli avgörande. På ren styrka vinner Annie varenda tvekamp och står till slut som totalsegrare av Farmen 2018.

Segern tillägnar hon sina nyfunna getkompisar som belönas med var sin plats i riksdagens finansutskott.



Stefan Löfvens tv-medverkan kommer som en chock. I ett desperat försök att ”nå ut till kidsen” ställer han – trots sina pr-konsulters starka avrådan – upp i skandalsåpan Paradise Hotel. Då statsministern varken har tatueringar, silikonbröst eller ett IQ under 65 utkristalliserar han sig snabbt som en udda fågel.

Men den stiffa stilen gillas av deltagaren Samir Badran. En blöt kväll sluter Stefan och Samir en blodspakt som ska ta dem hela vägen till final. Den dynamiska duon skördar stora framgångar och deras masterplan är också på god väg att gå i uppfyllelse, då Stefan oturligt nog tvingas flyga hem på grund av svåra brännskador på innerlåren. Statsministern lämnar Paradise, fast besluten att ta revansch så fort hans innerlår blivit mindre solkänsliga.