Junikalaset blir en matfestival i miniatyr med mat, musik och andra aktiviteter. Festen hålls på Hertig Johans torg första veckoslutet i juni.

Bakom arrangemanget står Next Skövde, Skövde cityförening och sju krogar och restauranger: Glädje, Pinchos, Den lilla krogen, Bishop Arms, Rådhuscaféet, O'Leary's och Plateaux.

— Det blir gemyt, gemenskap och med spännande maträtter med streetfood-tema, berättar Mats Olsson, vd på Next Skövde.

Annons

På Hertig Johans torg kommer krögarna att ha mattält där besökarna kan pröva olika rätter till en något billigare peng än vanligt. Tanken är att man precis som på Matfestivalen ska kunna smaka på flera.

Närmast huset där Hennings och Flash med flera butiker huserar kommer en scen att byggas upp. Dragplåster på fredagen blir David Lindgren och på lördagen Lotta Engberg, som alltså leder en allsångskväll tillsammans med ett femmannaband. Även flera lokala band kommer att äntra scenen. Vilka det blir är inte klart ännu.

På lördagen blir det familjetema. Då ordnar Skövde cityförening en dag med många aktiviteter för barnen. Det blir trolleri, hoppborg, karuseller och en talangjakt, Citys småstjärnor där alla under 15 år är välkomna att delta.

— Man behöver inte anmäla sig, utan vem som helst får kliva upp på scenen framför juryn, säger Gustaf Wikblom, Skövde cityförening.

Samma dag är också vikt åt cykeln. Det blir en uppvisning med BMX-cykel och den som vill kan testa att cykla i ramp. Det hålls ett cykellopp för barnen i Kyrkparken och cykelaffärerna kommer att finnas på plats för att visa upp cyklar. Brottsförebyggande rådet berättar om stöldskyddsmärkning.

Junikalaset är en utveckling av Sommarfest i city, som hållits tidigare i centrala Skövde i början på sommaren.