Börje Johansson och Lotta Alsing har kommit till Viktväktarna i Skövde för att väga sig. De träffar viktväktarcoacherna Monica Bjurström-Johansen och Annelie Johnsson, som funnits med under hela deras resa, peppat och inspirerat när det har behövts.

Lotta berättar att hon har provat många olika dieter och jojobantat, men att det här är första gången som det känns som att det faktiskt funkar. Hon och Börje menar att det handlar lika mycket om ett mentalt ställningstagande.

– Man gör inte en sådan här resa utan att det också måste sätta sig i huvudet. Man måste vara inställd på en förändring, förklarar Börje.

Det handlar om att bli medveten om hur mycket man stoppar i sig. De har räknat så kallade smartpoints, som Viktväktarna använder sig av, och som är en poängsättning av livsmedel. I huvudsak går metoden ut på att minska på socker och fett. Men all mat är okej att äta, även chips, stekfläsk och hamburgare. Det gäller bara att planera in måltiden i den totala mängden smartpoints, som man blivit tilldelad utifrån ens längd och kön.

Lotta och Börje började sin viktresa i augusti 2015.

– Vi beslöt att göra det tillsammans och Börje och jag gick med samtidigt, även om han kanske inte hade samma behov av att gå ner som jag, säger Lotta Alsing.

Hon har troget kommit till Viktväktarna för att väga sig, gå på möten och när det har känts tufft har hon blivit peppad.

– För mig har det varit jätteviktigt med allt stöd runtomkring, menar Lotta Alsing.

Till en början köpte de hem Viktväktarnas smartpointsberäknade matkasse, helt enkelt för att de inte riktigt visste vad de skulle laga för mat. Fram till i dag har de hunnit samla på sig en massa nya recept, som de vet funkar.

Annons

– Vi väger fortfarande all mat vi ska äta, ögonmåttet är nämligen väldigt förrädiskt, säger Börje Johansson och får medhåll av både Lotta och Monica.

Börje förklarar att han numera har lärt sig hur mycket olika livsmedel är värda.

Lottas och hans viktnedgång har varit kontrollerad, de har minskat i omfång sakta men säkert för att kroppen ska hänga med.

– Det gick väldigt snabbt i början för att sedan sakta ner. Jag har två kilo kvar till mål och de är nog de svåraste, menar Lotta Alsing.

Börje Johansson har redan landat på sin idealvikt där han tänker stanna. Han vaktar på sina kilon och väger sig regelbundet.

– Jag har rensat ut alla mina gamla kläder och kastat rubbet, för jag ska inte dit igen, säger han.

För två veckor sedan var paret i Åre för att vandra, de gick drygt tio mil.

– För två år sedan hade vi inte orkat det. Nu är det roligt, det märks att man mår bättre. Jag är inte alls lika trött som tidigare, säger Lotta.

De sitter och fikar tillsammans med coacherna och skrattet är aldrig långt borta. De skämtar friskt om vikt och om att numera bli kallad för spinkig. Men allvaret finns där.

– Både du och Lotta har haft en fantastisk vilja. Att bara skriva in sig här hjälper ju inte, säger Monica Bjurström-Johansen.

Det krävs både arbete och målmedvetenhet.

– När det sitter i huvudet är halva jobbet gjort och man måste våga prata om det. Jag har berättat när arbetskamrater frågat om jag blivit sjuk, att jag gått med i Viktväktarna, säger Börje.