Den 14 november 2018 är kanske inte ett lika viktigt datum, men det var åtminstone dagen då personer från originalserien gjorde återbesök på filmduken (i något yngre skepnad).

Fantastiska Vidunder: Grindelwalds brott är den andra filmen av totalt fem i Potter‐spinoffen om den missanpassade magizoologen Newt Scamander (Eddie Redmayne) och hans väska med magiska djur. Filmerna utspelar sig på 1920‐talet, långt innan Harry Potter och hans vänner härjade på Hogwarts, men återvänder nu till skolan för häxkonster och trolldom där Albus Dumbledor (Jude Law) undervisar.

Det är väl inte alltför cyniskt att påstå att J K Rowling och gänget gör vad de kan för att mjölka fansen på pengar. Drygt 21 år, 8 böcker och 9 filmer efter starten kan man kanske tycka att Harry Potters magiska värld borde vara ett avslutat kapitel, men så är det definitivt inte.

Pjäser, spel, manusutgåvor och tilläggsböcker ges ut i ett högt tempo, och fansen som en gång suktade efter mer visar nu tydliga tecken på att ha tröttnat på Rowlings oupphörliga produktion av Potter­‐relaterat material.

Läs mer: Biografier måste ta ut svängarna

Läs mer: Lagom läskiga filmer för oss fegisar

Annons

Läs mer: Börja filmhösten bland stjärnorna

Mycket talar för att vi efter ytterligare tre filmer om fantastiska vidunder kommer att betrakta dem på samma sätt som vi ser på de senare tillskotten i Star Wars-­ och The Hobbit-­serien. Om strategin är att fortsätta pumpa ut innehåll tills vi konsumenter känner fullständig avsmak för den franchise vi en gång älskade så lyckas de med sitt mål.

Fantastiska Vidunder: Grindelwalds brott är inte riktigt där ännu. Men för att vi ska orka hålla ut ett tag till tipsar jag om filmer och serier med magiska teman som inte har något att göra med blixtformade ärr eller väskor fulla med odjur.

Mer magisk underhållning

Chilling Adventures of Sabrina (2018) – Ny Netflixserie skildrar den nygamla historien om to..

Mer magisk underhållning

Chilling Adventures of Sabrina (2018) – Ny Netflixserie skildrar den nygamla historien om tonårshäxan Sabrina. Småläskigt mys med trevlig retrokänsla.

The Prestige (2006) – Regissören Christopher Nolans film om två rivaliserande illusionister under sent 1800-­‐tal. Utmärkt skådespeleri.

Stardust (2007) – Familjeäventyr med häxor, pirater, levande stjärnor och Robert De Niro (!). Finns att streama på Netflix.

Over the garden wall (2014) – Tecknad serie för de mindre som belönades med en Emmy. Följer bröderna Walt och Greg som går vilse i en magisk skog och måste ta sig hem.

Spirited Away (2001) – Japanska Studio Ghibli när den är som bäst. Handlar om 10-­åriga Chihiro som hamnar i andarnas värld. Belönades med en Oscar.