LÄS OCKSÅ: Storsatsning på tjejhockeyn i Västergötland

Västergötlands hockeytjejer brukar ha en träningsdag på trettondagen då folk är lediga.

I år blev det något betydligt större.

– Vi har pratat om detta länge, att få till något sådant här, säger Nichlas Ahlm, som redan i augusti bokade hallen från klockan 10 till 22.

Tillsammans med sambon Carin Ljung har han sett till att dagen kunde genomföras.

140 spelare

Totalt var det cirka 140 hockeytjejer på plats, sammanlagt nio matcher. Tre distriktslag, från Västergötland, Värmland och Småland med mestadels spelare födda 2001-03. Samt utveckligslag med yngre tjejer, bland annat från Örebro.

– Det är det som är roligt – att de yngre tjejerna får vara med samma dag som de äldre och kan se målet och känna "att där ska jag också spela om några år". Det är viktigt att vi jobbar för att behålla de här tjejerna, som ofta är få och tränar med killar till vardags, säger Carin Ljung, som är general manager för Västergötlands distriktslag, där Nichlas Ahlm är materialförvaltare.

Och i laget spelar deras dotter Amanda Ahlm, som i första matchen mot Värmland gjorde två mål i 4–0-segern. Hennes andra, som betydde 3–0, i andra perioden (3x15 minuter), sprätte hon snyggt upp i nättaket.

– Jag började spela hockey när jag var fyra år. Jag spelar i Skara IK, med killar. Det har jag alltid gjort. Det funkar lika bra som att spela med tjejer. Jag tränar tre-fyra ispass i veckan, fys hemma på, plus match, säger Amanda.

"Foppa" förebilden

Hennes idol har alltid varit Peter Forsberg och hon har därför tröjnummer 21.

– Men när vi var små fanns det bara upp till 20 på tröjorna så då gick det inte, minns Amanda.

Senare i år fyller hon 15 år – och säger så här om sin hockeyframtid:

– Hockeygymnasium, kanske, och sedan SDHL.

Vilket är ditt bästa hockeyminne så här långt?

– När jag var i Italien 2015 och spelade med Sweden Select, 01-02, mot USA och andra länder.

Med Västergötland har hon varit med och vunnit mycket. Pappa Nichlas visar i mobilen en bild tagen på kansliet i Skövde, en bänk med totalt 15 bucklor från olika turneringar som det här laget har bärgat under sex års tid.

Stålbucklan i mars

En titel som saknas är dock Stålbucklan, som avgörs vecka 10 i Örnsköldsvik.

– Där har vi haft lite stolpe ut tidigare. Ett år förlorade vi på straffar. Men det känns som vi är ännu bättre i år, menar Carin Ljung.

Lina Ljungblom från Skövde saknades i fredags. Hon spelar U18-VM med Sverige.

Nytt projekt

Enligt Carin Ljung och Nichlas Ahlm mår tjejhockeyn i Västergötland bra – och bättre kommer det att bli.

– Vi har hållit i detta hur länge som helst, men har ju vanliga jobb att sköta också. Det tar säkert 100 timmar att få ihop en sådan här dag. Därför är det glädjande att Västergötlands ishockeyförbund nu äntligen insett att de ska satsa på tjejerna och startat ett treårigt projekt, "Mer Tjejhockey i Västergötland", berättar Nichlas Ahlm.

Stöttningen från centralt håll betyder mycket, inte minst ekonomiskt. Tack vare projektpengar planeras en stor tjejhockeydag i Tidaholm i mars där tanken är att föreläsare ska bjudas in.

Hur ser det ut underifrån med spelare?

– I distriktet ser vi en bra ökning i kullarna -08-10.

Oavgjort mot Småland

När vi pratar med Amanda Ahlm är klockan strax före 14. Nedsläpp i nästa match för hennes lag är först om sex timmar.

– Nu ska vi ta lagfoto, äta och tagga om.

Mötet med Småland slutar 2–2 och Amanda Ahlm gör ytterligare ett mål. Motståndet är bättre än i första matchen, Västergötland höjer sig och gör en bra match.

Sedan var det dags att åka hem och sova eter en lång – och rolig – dag i ishallen.

LÄS OCKSÅ: Huvudskador krossade hennes hockeykarriär