Under årets vinmässa, som i vanlig ordning drog uppemot 300 besökare, låg fokuset på viner ifrån Nya Zeeland och Australien. Med kupongerna och det polerade vinglaset i högsta hugg tilläts besökarna att mingla runt bland inte mindre än 50 vinerna och en knapp handfull matutställare.

Men till skillnad från majoriteten av landets större vinmässor, var det inte importörerna själva som talade för sina drycker bakom borden. Istället fanns där Munskänkarnas egna medlemmar.

— Det är ett väldigt speciellt arrangemang och jag tror man hittar fler pärlor här än på de stora mässorna. På så sätt blir detta väldigt opartiskt, säger Tommy Kroon, medlem och i styrgruppen för mässan.

Medlemmarnas vinfavoriter

Indelade i 12 grupper, har munskänkarnas medlemmar under sommaren tagit fram sina fyra favoriter inom respektive tilldelad region. Ett arbete som krävt mycket tid, och framför allt noggranna överväganden.

Lena och Lars-Åke Folkmer har tillsammans med tre andra vänner träffats tre gånger under sommaren för att vaska fram guldkornen från sydöstra Australien. Ett trevligt nöje där både umgänge och vinintresset frodats.

— Vi har rest där en del och brukar köpa viner från hela området. Men vi har gått helt på smaken kontra priset, säger Lena.

Annons

Paret har varit med i Munskänkarna i över 20 år och är överrens om att intresset bland folk i allmänhet växer.

— Folk blir allt mer vinintresserade, det ser man inte minst på att vi får flera nyrekryter till sektionen efter mässan varje år, säger Lars-Åke.

Vinernas prislappar varierar, men det dyraste vinet behöver långt ifrån alltid vara det bästa förklarar Tommy. Ibland kan några extra kronor innebära en större upplevelse, men ibland är det tvärt om. Dessutom spelar den personliga smaken och kombinationen med mat in. Enligt honom är det just att finna balansen mellan de olika kriterierna som är utmaningen. Och charmen.

— Detta är inga kvalitétstest, det handlar snarare om att man ska hitta vad man själv föredrar och utifrån det lära sig vilka viner som är prisvärda. Vi jobbar aktivt med att utbilda medlemmar och öka förståelsen för rätt dryck vid rätt tillfälle, oavsett om det handlar om vatten, mjölk eller vin, säger Tommy.

Alkoholfritt på frammarsch

Under eftermiddagen hölls en vinprovning för nybörjare, samt två seminarier. Skarasektionens ordförande Leif Chressman som under flera år var bosatt i Australien, berättade först om sin bild av landet som vinnation.

Efter honom tog Ann-Louise Friberg över mikrofonen för en lektion i det goda värdskapet. Hon är ordförande i Föreningen Fruktdrycker som inriktar sig på alkoholfria drycker, och som i år besökte mässan för första gången. Hon intygar en kraftig kursändring när det gäller marknadens alternativ där både tillgängligheten och utbudet har ökat avsevärt.

— På Systembolaget har man kvalitétssäkrat dryckerna, sorterat bort de sämre och lyft fram de bättre. Så det är jätteroligt att få vara här och visa upp bra alternativ om man inte vill dricka alkohol, säger Ann-Louise och berättar att samtliga provsmakare varit positivt överraskade.

Två av mässans besökare var Ingela Johansson och Krister Kajavo som besökte mässan för andra året i rad. Trots att de inte skulle beskriva sig själva som några vinkännare, gillar de den ädla drycken och uppskattar möjligheten att få testa många olika sorter under eftermiddagen.

— Det smakade bra, särskilt när man prövade med osten, konstaterade Krister efter att ha smakat på ett Cabernet Franc från Nya Zeelands nordö.

Vin