Den sista omgången av årets Damallsvenska bjöd på stor dramatik.

Nio minuter in i Piteås avslutningsmatch mot Växjö nickade den förre FKIK-spelaren Madelen Janogy in 1-0 för hemmalaget. Och hon var inte färdig med det målet – i minut 21 satte hon 2-0-målet. Det blev aningen nervöst för Piteå när landslagsforwarden Anna Anvegård satte 1-2-reduceringen för Växjö precis före paus. Men Piteå skulle säkra segern genom att Jocelynn Blankenship tidigt i den andra halvleken gjorde 3-1 och 4-1. Julia Karlenäs satte sedan 5-1 med dryga kvarten kvar och i slutminuterna fastställde Cecilia Edlund slutresultatet 6-1.

– Det var bara att gå ut och försöka njuta av att få spela en sån här match, säger Madelen Janogy i segerintervjun i SVT:s direktsändning.

Piteås guld hade inte blivit möjligt om inte Rosengård samtidigt hade förlorat sin avslutningsmatch borta mot Göteborg.

Efter att Piteå i måndags föll borta mot Rosengård med 1-0 innebar det att Malmöklubben ledde Damallsvenskan inför slutomgången. Men för Rosengård väntade en tuff avslutningsmatch mot trean Göteborg som vid seger, samtidigt som Piteå hade tappat poäng, hade fått fira SM-guldet hemma på Ullevi.

Göteborg rivstartade och gjorde 1-0 genom landslagsspelaren Elin Rubensson efter bara tre minuter. Samme Elin Rubensson ökade sedan på till 2-0 i matchminut 35. Men i den andra halvleken skedde en snabb scenförändring – Rosengård hämtade upp till 2-2 på bara tre minuter genom Caroline Seger och Lisa-Marie Utland. Rosengård skapade sedan flera kvalificerade chanser för att avgöra, men i den 90:e minuten kom avgörandet i stället åt andra hållet. I en kontring satte Rebecka Blomqvist 3-2 till Göteborg. I den allra sista tilläggsminuten gjorde dessutom Julia Zigiotti Olme 4-2.

Annons

Därmed hamnade SM-guldet i Norrbotten och hos Madelen Janogys Piteå.

Det är första gången som Piteå vinner SM-guld och det är en stor sensation att de lyckades snuva värsta konkurrenterna Rosengård och Göteborg som förfogar över flera landslagsspelare i sina trupper. Aldrig tidigare har en klubb från Norrbotten blivit svenska mästare i fotboll, varken för damer eller herrar.

Fotnot: FT söker Madelen Janogy för en kommentar.