Det var under natten till den 16 oktober som mannen, enligt åtalet, bjöd en pojke som ännu inte fyllt 15 på två liter starköl. Efter att pojken blivit påtagligt berusad ska han sen ha blivit våldtagen vid Västerbys idrottsplats, som SkLT rapporterat om tidigare.

När Götene kommun fick kännedom om misstankarna mot mannen genom polisen stängdes mannen av direkt från sin tjänst.

Grät och vände sig mot åhörarplats

Under torsdagen hölls rättegångförhandlingen bakom stängda dörrar mot den åtalade mannen, rapporterar NLT.

Annons

Åklagaren yrkade att mannen skulle dömas för våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn samt olovligt anskaffande av alkoholdrycker. Målsägarbiträdet yrkade dessutom på ett skadestånd om totalt 115 000 kronor. Enligt NLT ska den åtalade mannen gång på gång gråtandes ha vänt sig mot åhörarplats under tiden som åklagaren läste upp gärningsbeskrivningen.

Mannens advokat sa i sitt anförande att den åtalade erkände beskrivningen av händelseförloppet, men att rubriceringen istället skulle vara sexuellt utnyttjande av barn, vilket i allvarlighetsgrad ligger steget under våldtäkt.

Dömd för våldtäkt

Efter en kort tids överläggning meddelade tingsrätten att man dömer mannen för våldtäkt för barn, samt olovligt anskaffande av alkoholdrycker. Fängelsestraffet skrivs till två och ett halv år. Dessutom dömde man även att mannen skulle betala det skadestånd som målsägarbiträdet yrkat.

Mannens advokat, Susanna Lindström säger till NLT att domen kommer att överklagas.

— Det var en väldigt kortfattad dom utan motiveringar, och vi anser att den inte ligger i linje med hur tingsrätten borde ha dömt. Rubriceringen borde ha varit sexuellt utnyttjande på grund av att målsägande var nära 15 år, säger hon.