Mannen var på semester i Langkawi i norra Malaysia. Olyckan uppges ha inträffat under onsdagen när mannen var ute och simmade i havet vid en populär turiststrand.

Direkt efter att ha bränts av maneten uppges mannen ha fått läkarvård och förts till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Svenska Utrikesdepartementet (UD) har bekräftat dödsfallet.

– Vi känner till att en svensk man i 60-årsåldern har avlidit i Malaysia. Han är hemmahörande i Götaland och hans anhöriga har underrättats, säger Gunnar Vrang, vid UD:s presstjänst till Aftonbladet.

Göteborgs-Posten uppger att mannen är hemmahörande i Göteborg.

Fakta: Maneter som kan orsaka skador

Den vanligaste maneten som finns i svenska hav är öronmaneten som ser genomskinlig ut och ha..

Fakta: Maneter som kan orsaka skador

Den vanligaste maneten som finns i svenska hav är öronmaneten som ser genomskinlig ut och har fyra ringar. Även arterna kompassmanet och blå brännmanet förekommer och maneterna finns i haven på Västkusten och Skånekusten.

Maneter tillhör arten nässeldjur och vid kontakt med en manet frigörs nässelceller från trådar som innehåller gift. Maneter som finns i svenska hav klassas inte som extremt farliga, men att brännas av en manet kan orsaka allergiska reaktioner och illamående och det är rekommenderat att i så fall söka vård så snabbt det är möjligt.

I populära turistländer som Malaysia, Thailand och Australien finns maneter som kan vara direkt dödliga. Bland de farligaste arterna finns kubmaneter, där den farligaste arten heter havsgeting, som snabbt kan orsaka hjärtstillestånd. Manetarten portugisisk örlogsman, som förekommer i Atlanten och Medelhavet, klassas också som mycket farlig.

Om du har blivit bränd av en manet när du befinner dig utomlands bör du omedelbart söka läkarvård. För att minimera riskerna för att drabbas är det rekommenderat att fråga lokalbefolkningen om maneter (heter jelly fish på engelska) förekommer i havet där du tänkt bada.

Källa: Vårdguiden, 1177.se och Europeiska Reseförsäkringar.

Annons