Den senaste statistiken visar att det är närmare 23 000 bilar i trafik och över 12 200 A-traktorer som inte besiktigats i tid.

– Det fanns farhågor att många bilägare skulle missa att de fått ett nytt tidigarelagt besiktningsdatum och därmed få körförbud. Nu kan vi konstatera att det inte blev så. Av de 49 932 som nu belagts med körförbud efter maj månad, så är 45 procent av dessa avställda och 9 procent avregistrerade. Det innebär att cirka 23 000 fordon som berörts av de nya reglerna och som är i trafik fått körförbud. Det är inte högre än någon annan månad under året, säger Anders Gunneriusson, senior rådgivare på Transportstyrelsen.

Kravet på kontrollbesiktning för A-traktorer är en anpassning till EU-lagstiftningen och införs för att öka trafiksäkerheten.

– Att det är så många A-traktorer som inte kontrollbesiktigats är en indikation på att de är i ett sådant skick som gör att de inte skulle bli godkända i dagsläget.

– Alla fordonsägare som nu fått körförbud kommer att få hem ett ett körförbudsmeddelande från Transportstyrelsen, fortsätter Anders Gunneriusson.

Ytterligare 295 000 bilar

De nya besiktningsreglera innebär att ytterligare 295 000 bilar har fått en tidigarelagd besiktningsperiod som inträffar under sommar-månaderna 2018:

'• 48 000 fordon har fått tidigarelagt besiktningsdatum till 30 juni.

• 104 000 fordon har fått tidigarelagt besiktningsdatum till 31 juli.

Annons

• 143 000 fordon har fått tidigarelagt besiktningsdatum till 31 augusti

Sök och få svar direkt

www.transportstyrelsen.se kan fordonsägare söka på sitt registreringsnummer och få svar direkt på när det är dags för nästa besiktning.

När de nya besiktningsreglerna börjar gälla upphör slutsiffran i registreringsnumret att styra när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

• Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.

• Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.

• Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

• A-traktorer ska besiktas senast 24 månader efter den månad då den föregående godkända kontrollbesiktningen utfördes.

För att en kontrollbesiktning ska vara giltig ska den vara gjord under de senaste 24 månaderna innan reglerna träder i kraft.