Behovet av en ny isyta vid Billingehov har stått på önskelistan länge. Nu är drömmen på väg att bli verklighet. Bygget är i gång och flyter på som det ska och beräknas vara klart hösten 2018. Utöver den nya isytan med tillhörande omklädningsrum och klubblokaler är då även ispisten inne i Billingehov bytt och utrustad med tillhörande nya kylaggregat. Allt till en budgeterad kostnad på 73 miljoner kronor.

På tisdagen hölls en ceremoni för att symboliskt markera stomresningen. På plats och höll i varsina hammare var Alexander Fornsjö, Skövde IK, Sara Frank, Skövde konståkningsklubb och Jenny Kvist, Skövde HC, samt kultur- och fritidsnämndens ordförande Kaj-Eve Enroth (L) och 2 vice ordförande Maria Hjärtqvist (S).

– Redan 2006 var kravet från vår sida att det behövdes en ny isyta i Billingehov. Först inför valet 2014 fick vi med oss kommunledningen och då lovade vi att vi skulle ta det första spadtaget under den här mandatperioden.

– Nu hinner vi till och med bli färdiga innan perioden är slut och det är fantastiskt. Men det har legat hårt arbete bakom från många för att få till den här isytan, säger Kaj-Eve Enroth.

Från föreningarnas sida är det av förklarliga skäl idel positiva tongångar.

– Med det här ser framtiden ljusare ut och vi kommer att kunna utveckla verksamheten på flera sätt. Med mer isyta kan fler barn och ungdomar börja spela hockey då det kommer att finnas fler och bättre träningstider, säger SIK:s Alexander Fornsjö.

Han konstaterar att A-laget alltid haft bra träningstider men ett det är värre för de yngre.

Annons

– Vidare kan vi utveckla verksamheten och bli bredare, tillägger han och nämner rekreationshockey, tjejhockey i samarbete med Skövde HC, och kälkhockey, som spår att jobba vidare med.

Sara Frank från SKK stämmer in i jublekören och understryker att det känns fantastiskt roligt.

– Vi känner en väldigt stor framtidsglädje med de möjligheter som skapas, för vi går verkligen på gränsen. Skövde växer och vi vill att issporterna ska kunna fortsätta att växa och att vi ska kunna ha kvar vår andel och då måste vi kunna ta hand om dem som vill vara med, säger Sara.

Jenny Kvist från SHC konstaterar att klubben hittills haft hälften av träningar på lilla isen och att man nu ser fram emot att få mer plats och tid.

– Det fungerade bra för tio år sedan, men nu har tjejerna vuxit så det funkar mindre bra. Det kommer att bli ett jättelyft för oss att ha alla våra träningar på sen stor isyta och med det hoppas vi att kunna locka nya och yngre tjejer till vår förening så vi kan få lite återväxt, säger Jenny.

Henric Lillienberg är platschef hos Skeppsviken bygg, som gör jobbet. Han konstaterar att arbetet flyter på som det ska och att man håller tidsplanen.

– Vi håller på med stomresningen och nästa vecka får vi takstolarna som kommer att monteras under tre veckor. Därefter är det dags för takplåt och ytterväggar, så om ett par månader ser det väldigt bra ut och då kommer vi att börja med installationer inomhus, säger Lillienberg.

Att bygga vintertid är alltid en risk med tanke vädret, medger Henric. Än så länge har man dock inte stött på några problem av den anledningen.

– Innan man fått tak på huset är det lite klurigt och vi är inte förbi den biten än. Men vi avbryter aldrig på grund av vädret. Den största risken är om det är kallt för länge så att tjälen går ner i marken på den yta som är inne i huset och att vi sedan bygger igen. Då blir det ett kylskåp och kan bli svårt att få ut kylan, säger Henric Lillienberg.